ITALIJA

Tehnološki gigant Amazon zbog diskriminiranja neovisnih trgovaca kažnjen s 1,1 milijardom eura

Pored globe Amazon mora primijeniti niz mjera kako bi ubuduće svi prodavači imali ravnopravne uvjete

Amazonov ured u Torinu

 Marco Bertorello/AFP

Multinacionalnu tvrtku Amazon je globom od 1.128,000.000 eura kaznila talijanska autonomna Jamstvena vlast za konkurenciju i tržište, poznatija kao Antitrust.

Nakon 31 mjeseca istrage smatra da Amazon diskriminira neovisne trgovce koji sami skladište i otpremaju svoje proizvode, umjesto da Amazonu povjere i te usluge, a ne samo oglašavanje na njegovu portalu. Na primjer, oni ne mogu automatski koristiti Prime, koji omogućuje dostavu za dan ili dva. Ako hoće Prime, moraju platiti znatno više nego oni koji skladište u Amazonu. Prime ima u Italiji sedam milijuna pretplatnika. Nadalje, Amazonov vlastiti algoritam A9 znatno preferira i ocjene i vidljivost robe koja je u Amazonovu skladištu i koju Amazon doprema kupcu.

Pored globe Amazon mora primijeniti niz mjera kako bi ubuduće svi prodavači imali ravnopravne uvjete - inače će biti ponovo globljen. Amazon tvrdi da je globa neutemeljena i pretjerana, pa najavljuje žalbu oblasnome upravnom sudu.

Prije dva tjedna Antitrust je oglobio Amazon sa 68,7 milijuna eura i Apple za još 134,5 milijuna jer su te dvije tvrtke potpisale 2018 međusobni ugovor kojim je na portalu amazon.it bio ograničen pristup prodavačima Appleovih i Beatsovih proizvoda koje nije odobrila Apple.

Antitrust je tročlani odbor, čije članove imenuju dogovorno predsjednici Senata odnosno Zastupničkog doma na sedam godina, bez prava na ponovno imenovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:11