NAKON SMJENE

Tanja republikanska većina: Bivši predsjednik Zastupničkog doma McCarthy napušta Kongres

McCarthy će ostati zapisan u povijesti kao jedini predsjednik donjeg doma Kongresa koji je smijenjen, što su orkestrirali ‘trumpisti‘

Kevin McCarthy

 Saul Loeb/Afp

Republikanac Kevin McCarthy, koji je smijenjen s mjesta predsjednika Zastupničkog doma u listopadu, rekao je u srijedu da će napustiti Kongres, čime će se okončati njegovih 17 godine kongresne karijere.

"Odlučio sam napustiti Zastupnički dom krajem ove godine kako bih služio Americi na nove načine", napisao je McCarthy (58) u kolumni u Wall Street Journalu.

McCarthy će ostati zapisan u povijesti kao jedini predsjednik donjeg doma Kongresa koji je smijenjen.

"Često se čini da što više Washington čini, to je Amerika gora", rekao je McCarthy, kojeg su tvrdokorni republikanci početkom listopada smijenili s mjesta predsjednika.

Njegov će odlazak dodatno smanjiti ionako tanku većinu republikanaca u Zastupničkom domu, nakon izbacivanja republikanca Georgea Santosa prošli tjedan zbog optužbi za korupciju i zlouporabu novca u kampanji.

"Nastavit ću regrutirati najbolje i najpametnije u našoj zemlji da se kandidiraju za dužnost. Republikanska stranka svakim danom postaje sve veća, a ja sam predan prenošenju svog iskustva sljedećoj generaciji čelnika", dodao je McCarthy.

U listopadu je McCarthyjev pad orkestrirala ‘trumpistička frakcija‘ njegove stranke, nakon što su devet mjeseci prije toga pokušali sve učiniti da ni ne postane predsjednik Zastupničkog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:56