NAGLA PROMJENA STAVA

Talijani pokleknuli pred olujom i dvije Njemice: Ipak su pustili brodove s migrantima

‘Humanity One‘ smije ostati samo dok talijanski pogranični organi ne utvrde postoje li na brodu sanitarni ili ini problemi

Brod njemačke nevladine organizacije Humanity One

 Arez Ghaderi/Zuma Press/Profimedia

Savršena oluja – orkan na moru jačine 6, a na kopnu Njemice Ursula von der Leyen i Annalena Baerbock – natjerala je talijansku vladu na stanovito, navodno tek privremeno, popuštanje spasilačkim brodovima nevladinih organizacija koji su na pučini danima čekali pošto su prije tjedan-dva pokupili brodolomne migrante.

U talijanske teritorijalne vode je u petak uvečer uplovio brod Humanity One. Dopušteno mu je da se usidri u luci Catanije, dakle ne i da se priveže. Smije ostati ondje samo dok talijanski pogranični organi ne utvrde postoje li na brodu sanitarni ili ini problemi.

Obznanjujući tu odluku, talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi ističe velikodušnost svoje vlade naglašavajući da je brodu njemačke nevladine organizacije dopušteno uplovljavanje u talijanske teritorijalne vode iako nije udovoljio zahtjevu talijanskih vlasti da dostavi popis imena i prezimena migranata, podatke gdje su spašeni, te u kojemu su stanju objektivno.

Nešto ranije prema Cataniji se uputio manji spasilački brod Rise Above, prijavivši da je stanje na njemu teško, da je spasio 95 osoba, da polovicu čine žene i malodobni, među kojima osmero novorođenčadi.

Pokrenuo se Ocean Viking Liječnikâ bez granica pod norveškom zastavom. Nije uplovio u talijanske vode, nego se pomaknuo s južne prema istočnoj obali Sicilije, jer nevrijeme nadire sa sjeverozapada a more je već jačine 6, dakle izrazito olujno. S tog broda javljaju da im ponestaju zalihe hrane i vode, da su 234 osobe na njemu pod stresom i iscrpljene, te da njihova zdravstvena situacija zahtijeva hitnu skrb na kopnu.

Najavljena oluja, prva ove jeseni, nahrupila je u petak u skladu s najavama. U četvrtak je predsjednica Evropskog povjerenstva Ursula von der Leyen zahtijevala u Bruxellesu od talijanske premijerke Giorgie Meloni da Italija dopusti uplovljavanje brodova nevladinih organizacija s migrantima, a istodobno je u Berlinu isti zahtjev talijanskome ministru vanjskih poslova Antoniju Tajaniju iskazala njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Italija je u četvrtak odbila te zahtjeve, zahtijevajući da se migrantima pozabave zemlje u kojima su ti brodovi registrirani. Stav je promijenjen naglo uvečer, tako da vijest o tome nije stigla ni za večernje televizijske dnevnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:32