STRATEGIJA UŽASA

‘Taktika ljudskih valova‘ upalila je u Soledaru, ali ne i u Bahmutu. Evo o čemu se radi

Jevgenij Prigožin bacio je oko 40.000 boraca na Bahmut i Soledar. Najmanje 4100 ih je umrlo, a još 10.000 je ranjeno

Prizor iz Soledara

 Anatolii Stepanov/Afp

Šef Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, vodi vlastiti rat u istočnoj Ukrajini, a osvajanje ukrajinskog gradića Soledara u Donjecku nanovo mu je poslužilo za veličanje svojih plaćenika i istodobnu diskreditaciju ruskih oružanih snaga, koje eto, ne uspijevaju ono što on može. Zadnjih mjeseci Prigožin je višekratno kritizirao zapovjednike ruske vojske, posebno kad su ukrajinski vojnici jesenas nizali uspjehe u regiji Harkiv na istoku i Herson na jugu. Njegova gruba prisutnost sve je češća i glasnija, a sebe i svoju kriminalnu plaćeničku skupinu predstavlja kao prave domoljube, nasuprot onome što ismijava kao korumpiranu i nesposobnu vojnu hijerarhiju.

I Institut za proučavanje rata (ISW) ocijenio je kako vođa Wagnerove paravojske koristi napad na Soledar kako bi "uzdigao vlastiti politički status i neizravno kritizirao konvencionalnu rusku vojsku". Prigožin je prošli tjedan u Donjecku rekao svojim borcima: "Kad pobijedimo našu unutarnju birokraciju i korupciju, tad ćemo pobijediti Ukrajince i NATO... Sad je problem što nas birokrati i oni koji se bave korupcijom neće poslušati jer za Novu godinu svi piju šampanjac", prenosi Slobodna Dalmacija.

Nakon što je postalo jasno da su Wagnerovci osvojili najveći dio Soledara, Prigožin je na stranici svoje tvrtke na Telegramu beskrajno nahvalio svoje plaćenike i kriminalce. Izjavio je tako da je "Wagner grupa uspjela zahvaljujući bogatom iskustvu, neovisnosti, učinkovitoj vojnoj opremi i superiornom sustavu upravljanja". Te elemente je istaknuo ciljano kako bi svoje borce uzdigao iznad ostalih ruskih vojnika i kako bi izazvao bolji učinak novačenja jer mu treba još hodajućih mrtvaca.

O cijeni koja je plaćena za osvajanje malog ukrajinskog gradića ništa ne govori. A ona je - izražena u ljudskim životima - jeziva. Malo koji general bi izgubio bitku s toliko ljudi koliko ih je on poslao u smrt. Prigožin je bacio oko 40.000 boraca na Bahmut i Soledar. Najmanje 4100 ih je umrlo, navodi The Guardian. Još 10.000 je ranjeno.

Brutalna taktika smrti

Kao što je poznato, paravojna skupina Putinova kuhara prošloga proljeća izabrala je ukrajinski Bahmut, grad sa 72.000 stanovnika, kao svoju glavnu metu i predmet vojne opsesije. Prigožin je mjesecima bacao bataljun za bataljunom nedovoljno obučenih vojnika - uglavnom bivših robijaša - na Bahmut. Njihova taktika bila je slati vojnike kao žrtvene ovce na klanje. Čim jedni poginu, odmah na prvu liniju šalju druge dok oko njih kao odbačene cjepanice leže nepokupljena trupla njihovih ubijenih kolega. Brojne videosnimke objavljene na Telegramu i Twitteru svjedoče o tome. Ukrajinci su ubili na tisuće Wagnerovih boraca i tvrdoglavo su držali u Bahmut i stravična taktika ljudskih valova tamo nije upalila.

Međutim u Soledaru, koji se nalazi sjeverno od Bahmuta, Prigožin ju je još brutalnije koristio i na koncu istisnuo Ukrajince. Dio vojnih analitičara smatra kako je ovo Prigožinova pirova pobjeda koja će u konačnici skupo stajati Wagner grupu jer je nakon svega potpuno iscrpljena i potrošena. Nijedna kopnena borbena snaga ne može održati ofenzivne operacije nakon što izgubi više od trećinu svoje snage. Ne može ni Wagner grupa.

Linija nije probijena

Može li i koliko brzo Prigožin regrutirati nove borce, moglo bi utjecati na ono što će se dalje događati. Nitko ne očekuje da će plaćenici odustati od Bahmuta, štoviše, osvajanje Soledara Prigožin će prikazati kao dokaz da njegova taktika ljudskih valova funkcionira i da je vrijedna stravičnog krvavog troška, piše Slobodna Dalmacija.

Ruski blogeri zadovoljni su zauzimanjem Soledara, ali upozoravaju kako ukrajinska linija obrane nije probijena.

"Zauzimanje centra i većeg dijela Soledara od strane Wagnerovih jedinica je nedvojbeni taktički uspjeh", napisao je Igor Girkin, ruski ekstremist koji je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji ukrajinskog Krimskog poluotoka 2014. godine.

"Međutim, neprijateljski front nije probijen. Neprijatelj stvara novu crtu obrane na zapadnoj periferiji, oslanjajući se na rudnike soli. Bitke za grad još nisu završene - morat će se jurišati na zapadne periferije i predgrađa. Neprijateljsko zapovjedništvo definitivno kontrolira situaciju", zaključio je Girkin.

Prigožinova javna kampanja, iako iskorištava slab učinak ruske vojske, nije izazov samom Putinu. Ruski predsjednik očito smatra korisnim imati nekoga tko će biti za petama vojnom establišmentu. Zajedno s čečenskim čelnikom Ramzanom Kadirovim, Prigožin je postao ruski licencirani remetilački faktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:31