UŽIVO: KRIZA NA ISTOKU

Tajvan: 68 kineskih aviona i 13 brodova prešlo je crtu razdvajanja; Lavrov napravio scenu na summitu

U petak je ujutro Kina nastavila vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu, kineski avioni i brodovi prešli su crtu razdvajanja

Kineska vojna vježba u Tajvanskom tjesnacu

 Afp/

>>> NOVO, 18:13 >>> Hua Chunying, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine, ustvrdila je u petak na društvenoj mreži Twitter da je Kina "tijekom povijesti bila žrtva strane agresije".

- Sjedinjene se Američke Države i danas petljaju u kinesku unutarnju politiku te povremeno pokušavaju potkopati kineki suverenitet i sigurnost - rekla je Hun.


15:00 "Kina je izvela rekordni broj naleta s 68 zrakoplova i oplovila Tajvan s 13 ratnih brodova", rekao je ministar vanjskih poslova Tajvana Joseph Wu.

Dodao je da su mnogi prešli središnju liniju tjesnaca kako bi simulirali napade. "Ovo je opasna eskalacija vojne prijetnje koja uništava mir i stabilnost u regiji i mora se osuditi”, rekaa je.


14:15 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da "nema opravdanja" za kineske vojne vježbe oko Tajvana.

Na tiskovnoj konferenciji istočnoazijskog summita ASEAN-a, Blinken je poručio Kini da SAD ne želi krizu. Dodao je da je posjet Nancy Pelosi Tajvanu bio miroljubiv, ali je Kina odlučila "pretjerano reagirati".


13:40 Tajvan tvrdi da je 68 kineskih zrakoplova i 13 ratnih brodova prešlo je pomorsku granicu Tajvanskog tjesnaca.

Riječ je o neslužbenoj granici razgraničenja teritorija Kine i Tajvana koje se do sada poštovala.

Reuters navodi da je u svom priopćenju tajvansko ministarstvo obrane osudilo kinesku vojnu akciju, koja se već naziva najvećom kineskom demonstracijom vojne sile do sad, i napomenulo da će braniti državu.


13:21 Nastavljaju se napetosti na istočnoazijskom summitu ASEAN u Kambodži, a vezane uz potencijalni sukobi između Tajvana i Kine.

Prema pisanju Reutersa, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas su napustili sjednicu kada je počeo govoriti Yoshimasa Hayashi, japanski ministar vanjskih poslova.

Dio je to eskalirajuće napetosti vezane uz kinesko vojne vježbe na teritoriju Tajvana i nakon ispaljivanja 11 raketa u područje oko otoka. Kina navodi da "testiraju svoju vojnu spremnost", ali ne isključuju se i pretenzije na tajvanski teritorij koji Kina stoljećima svojata.

Japan je izvijestio da je pet raketa, od njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana. Zbog toga su radnije između kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i japanskog ministra vanjskih poslova Yoshimasa Hayashija navodno pale teške riječi na ASEAN-u.

Na summitu sudjeluju, uz KInu, Japan i Rusiju, još SAD i Australija.


12:00 Kineska vojska upravo provodi borbene vježbe u zraku i na moru sjeverno, jugozapadno i istočno od Tajvana, te nastavlja "testirati borbenu sposobnost svojih jedinica”, prenosi Reuters.

Osim toga, kinesko je ministarstvo vanjskih poslova najavilo povlačenje iz cijelog niza zajedničkih dogovora sa SAD-om zbog njihove podrške Tajvanu. Između ostalog, najavljuju povlačenje iz klimatskih razgovora između SAD-a i Kine, prekogranične suradnju u borbi protiv kriminala, pomorske sigurnosti. imigracije i borbe protiv droga.


11:45 Kineske vlasti tvrde da su "priveli" kanadskog veleposlanikana Jima Nickela na razgovor nakon što je i Kanada sudjelovala u izjavama zemalja G7 što je Kinu zasmetalo.

Podsjetimo, ministri vanjskih poslova država članica G7 – među kojima je i Kanada – pozvali su Kinu u srijedu da razriješi napetosti oko Tajvana na miroljubiv način.

Reuters izvještava da su iz kineskog ministarstva vanjskih poslova upozorili Kanadu da trebaju "odmah ispraviti se svoje istupe" po pitanju Tajvana ili "snositi sve posljedice".


11:30 Bijela kuća je pozvala kineskog veleposlanika u SAD-u Qin Ganga na diplomatski razgovor o provokativnim akcijama kineske vojske.

Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Johna Kirbyja, u izjavi dostavljenoj Washington Postu, kineski je veleposlanik pozvan na demarš. Riječ je o protestu koji se upućuje diplomatskim putem, u ovom slučaju SAD-a prema Kini.

"Osudili smo vojne akcije Narodne Republike Kine, koje su neodgovorne i u suprotnosti s našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca", rekao je.

Demarš Bijele kuće uslijedio je nakon što je Qin Ganga u Washington Postu objavio komentar u kojem iznosi kinesko stajalište o eskalirajućem sporu s Tajvanom.

U njemu navodi da je Tajvan već 1800 godina neodvojivi dio teritorija Kine. Također, da su usprkos sporazumu SAD i Tajvana, američke vlasti prihvatile obvezu da ne razvijaju službene odnose s Tajvanom. Posjet Nancy Pelosi je to prekršio.


11:00 Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen objavila je video isječak u kojem kaže da njezina zemlja neće izazivati ​​sukobe s Kinom, ali će čvrsto braniti svoj suverenitet i nacionalnu sigurnost.

“Smireni smo i nismo nagli, racionalni smo i nismo provokativni, ali ćemo također biti čvrsti i nećemo bježati. Tajvan nikada neće biti pokoleban izazovima”, poručila je Tsai Ing-wen.

Podsjetimo, u petak je ujutro Kina nastavila vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu ispljajući projektile oko Tajvana i prelazeći njihovu pomorsku granicu. Kina smatra Tajvan svojim teritorijem, a Tajvan je u savezništvu sa SAD-om.


10:35 Kineska je vlada najavila sankcije protiv Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, koja je nedavno posjetila Tajvan, i njezine obitelji.

Kineske vlasti kažu da je to odgovor na njezine "zlobne i provokativne radnje" odlaska na Tajvan.

Još uvijek nije poznato što bi te kineske sankcije prema Pelosi i njezinoj obitelji trebale uključivati.

Ovo je priopćenje kineske vlade, prema CGTN-u: "Pelosi je inzistirala na odlasku na Tajvan ne obazirući se na ozbiljnu zabrinutost i čvrsto protivljenje Kine. Time se ozbiljno umiješala u kineske unutarnje poslove i ozbiljno potkopala kineski suverenitet i teritorijalni integritet. Nagazila je na načelo jedne Kine i ozbiljno zaprijetila miru i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca. Kao odgovor na okrutne i provokativne postupke Pelosi, Kina je odlučila nametnuti sankcije Pelosi i njezinoj užoj obitelji u skladu s relevantnim zakonima Narodne Republike Kine."


10:25 Otkazan je bilateralni sastanak Kine i Japana na istočnoazijskom summitu ASEAN u Kambodži.

Kako javlja Reuters, pale su i teške riječi između izaslanika dviju zemalja, kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i japanskog ministra vanjskih poslova Yoshimasa Hayashija.

Japan, naime, protestira jer je pet projektila koje je Kina ispalila u okviru svojih vojnih vježbi u blizini Tajvana u četvrtak palo u ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana.


10:05 Najmanje 11 kineskih projektila palo je u vode sjeverno, južno i istočno od Tajvana, u okviru kineskih vojnih vježbi u Tajvanskom tjesnacu koje bi trebale trajati do nedjelje, prenosi New York Times. Japan je rekao da ih je pet palo u njegovu isključivu gospodarsku zonu, izvan njegovih teritorijalnih voda.

Kineska je vojska ustvrdila je da su "svi precizno pogodili svoje mete".

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da su kineski brodovi i zrakoplovi prešli neformalnu središnju liniju u Tajvanskom tjesnacu, koja se dosad smatrala linijom razdvajanja kineskih i tajvanskih teritorijalnih voda. Kina Tajvan, inače u savezništvu s SAD-om, smatra svojim teritorijem, ali dosad nije bilo ozbiljnijih najava da bi mogla izvršiti invaziju.


9:50 Američki državni tajnik Antony Blinken, trenutno u posjetu istočnoazijskom summitu, upozorio je da "provokativne" akcije Kine mogu dovesti do ozbiljne eskalacije i destabilizirati regiju.

Poručio je da će SAD ostati uz Tajvan, svoje saveznike u regiji. Također, istaknuo je da SAD neće biti isprovociran kineskim postupcima te da će američke snage letjeti, ploviti i djelovati gdje god međunarodno pravo dopušta.

Obećao je da će SAD nastaviti s pomorskim tranzitom kroz Tajvanski tjesnac, a također je rekao da će nosač zrakoplova USS Ronald Reagan ostati u tom području, piše Guardian.


9:25 Oko deset brodova kineske mornarice i 20 vojnih zrakoplova prešlo je u petak ujutro zonu razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu na pola puta između otoka i Kine podižući ratne tenzije, prenosi neslužbeno Reuters.


U petak je ujutro Kina nastavila vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu prelazeći pomorsku granicu između Tajvana i Kine i prijeteći potencijalnim ratnim sukobom. "Motrimo kineske vojne vježbe i spremni smo odgovoriti ako je potrebno", objavila je u petak ujutro tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen.

Reagiralo je i tajvansko ministarstvo obrane objavom na društvenim medijima da oni "ne traže eskalaciju, ali ni ne huškaju”.

U petak je, naime, kineska Narodnooslobodilačka armija u Tajvanskom tjesnacu, morskom prolazu između Kine i Tajvana, nastavila s vojnim vježbama podižući iznova ratne tenzije. Kineska službena novinska agencija Xinhua izvijestila je u petak da je kineska vojska "letjela s više od 100 ratnih zrakoplova, uključujući lovce i bombardere" tijekom vježbi, kao i "preko 10 razarača i fregata".

Tajvan je, inače, zemlja u statusu quo, formalno pod Kinom, a u savezništvu s SAD-om koji bi im, kako se američki predsjednik Joe Biden obvezao,trebao pomagati u obrani njihova teritorija.

Prema pisanju The Guardina, projektili su danas preletjeli Tajvan u najnovijoj vježbi gađanja i bilo je to prvi put da su preletjeli otok Tajvan. Projektili su, kako su izvijestile kineske vlasti, prošle kroz zračni prostor u kojem su tajvanske rakete Patriot - visoko mobilni raketni sustav zemlja-zrak koji bi bio ključna obrana od kineskih ratnih zrakoplova.

Japanski premijer Fumio Kishida pozvao je na "momentalno otkazivanje" kineskih vojnih vježbi usmjerenih na Tajvanski tjesnac.

Situacija je eskalirala u kinesko-tajvanskom odnosu nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, Nancy Pelosi Tajvanu „radi podrške demokraciji”. Pelosi, koja predvodi izaslanstvo Kongresa u indo-pacifičkoj rCutegiji, s posljednjom posjetom u Tokiju, rekla je da njezin posjet "nije bio s namjerom da promjeni status quo", ali je priznala da je Kina "izvela svoje napade vjerojatno koristeći njezin posjet kao izgovor".

U petak je iz Tokija poručila da Kine "neće izolirati" Tajvan sprječavanjem američkih dužnosnika da tamo putuju.

Istovremeno, u glavnom gradu Kambodže Phnom Penhu u petak se odvija istočnoazijski summit Udruženja država jugoistočne Azije na kojem sudjeluju američki državni tajnik Antony Blinken, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Kako prenosi The Guardian, Blinken se ne planira sastati ni s jednim od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46