OTVARANJE ARHIVA

Tajne vatikanskih dokumenata dostupne javnosti: Zloglasni biskup skrivao Židove dok je hvalio Hitlera

Otvaranje raznovrsnih arhiva iz pontifikata Pija XII, umrloga 1958, očito još omogućuje iznenađenja. Njihovo istraživanje je, zapravo, tek počelo

Alois Hudal

 Sz Photo/Sz-photo/Profimedia/Sz Photo/sz-photo/profimedia

Pismo kojim istaknuti povjesničar (i zadrti klerofašist) isusovac o. Pietro Tacchi Venturi, Mussolinijev prijatelj prije Duceova uspona na vlast, posrednik između Vatikana i fašističke vrhuške, piše Luigiju Maglionu, kardinalu državnom tajniku Pija XII, da je ishodio milost za koju je zamoljen – preseljenje Židova Maxa Kleimanna iz koncentracionog logora u Campagni u koncentracioni logor u Potenzi, gdje mu je bila zatočena supruga Felicita Rushin – pokazuje s jedne strane bijedu političkog trenutka u kojemu je Židovu vrhunac aspiracija bila želja da barem u logoru bude sa svojom ženom, dok na slobodu nije smio ni pomisliti, a s druge važnost da takvi dokumenti budu napokon stavljeni na uvid javnosti.

Po odluci poglavara Katoličke crkve pape Frane Sveta Stolica je internetski otvorila širokoj publici dokumente koji se odnose na Židove iz fonda nekadašnje Kongregacije za izvanredne crkvene poslove. Moguće ih je tražiti preko adrese: Serie Ebrei - Archivio Storico della Sezione per i Rapporti con gli Stati, Fondo Affari Ecclesiastici Straordinari - Segreteria di Stato (vatican.va).

Za razliku od drugih nizova arhiviranih dokumenata, taj niz nije razređen pod nazivom neke od država s kojima je Sveta Stolica zasnivala i održavala diplomatke odnose, nego prikuplja zahtjeve i molbe Piju XII za pomoć, za spas Židovâ, nekrštenih ili čak krštenih, suočenih s nacističkim i fašističkim "rasnim" progonima.

Osobito je tužno čitati pisma krštenih koji mole da se nađe dokument o njihovu krštenju kako bi, možda, spasili glavu sebi i krštenoj djeci.

Iznenađenja donosi i digitalizacija arhiva austrijskog biskupa Aloisa Hudala, koji je knjigom "Osnove nacionalnog socijalizma" 1937 nahvalio Adolfa Hitlera i indirektno iskritizirao Vatikan, gdje je Pio XI osudio nacizam enciklikom Mit brennender Sorge. Hudal je od 1923 do 1952 bio rektor Teutonskog zavoda u Rimu, gdje su boravili i Nijemci, i Austrijanci, i Slovenci (dok nisu dobili vlastiti zavod), i Flamanci, i Nizozemci. I u svojim memoarima Hudal se hvalio što je uspio pomoći mnogim žrtvama da uteknu iz koncentracionih logora pomoću lažnih dokumenata. Riječ je bila o zarobljenim i osuđenim nacističkim i filonacističkim zločincima u savezničkim logorima. Ali sada se otkriva da je u tom Zavodu Hudal skrivao i Židove i bjegunce protivnike nacističkog režima. To prosudbu te mrače ličnosti čini kompleksnijom.

Otvaranje raznovrsnih arhiva iz pontifikata Pija XII, umrloga 1958, očito još omogućuje iznenađenja. Njihovo istraživanje je, zapravo, tek počelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:58