PRETRES REZIDENCIJE

Tajna Trumpove začepljene WC školjke: Jesu li povjerljivi dokumenti koje traži FBI završili u kanalizaciji?

Potraga u ponedjeljak ujutro bila je usmjerena na to jesu li u Mar-a-Lagu ostali bilo kakvi zapisi povezani s njegovim predsjedništvom

Pristaše Donalda Trumpa

 Giorgio Viera/Afp

Američki FBI započeo je pretres rezidencije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Mar-a-Lago na Floridi, pod sumnjom da je u nju sakrio povjerljive dokumente koje je odnio kada je napustio Bijelu kuću.

Trump je izjavio kako se ministarstvo pravosuđa okrenulo protiv njega, provalilo u njegov privatni klub i rezidenciju na Floridi. ‘‘Čak su mi provalili u sef!‘‘, napisao je.

‘‘Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama ovaj nenajavljeni napad na moj dom nije bio potreban ni primjeren‘‘, rekao je Trump.

U izjavi je rekao kako se pravosudni sustav ‘‘naoružava‘‘ kako bi ga spriječio da se ponovno kandidira za predsjednika 2024. ‘‘Takav napad mogao bi se samo odvijati u zemljama Trećeg svijeta‘‘, dodao je. Ranije je Trump optuživao FBI govoreći da ga koriste demokrati kao svoje oruđe protiv njega.

Predstavnici FBI-ja odbili su komentirati slučaj, kao i dužnosnici ministarstva. Direktora FBI-ja, Christophera A. Wraya, imenovao je sam Trump.

U vrijeme pretresa Trump se nalazio na području New Yorka. Jedan od njegovih sinova, Eric Trump, izjavio je za Fox News da je on bio taj koji je obavijestio oca o pretresu rekavši mu da je nalog povezan s predsjedničkim dokumentima. Trump nije podijelio nikakve detalje o tome što bi agenti FBI-ja mogli tražiti.

Poderani papir u zahodu

Trump je tijekom svog mandata bio poznat po uništavanju službenog materijala koji je trebao biti zadržan za predsjedničke arhive. Jedna osoba upoznata s njegovim navikama rekla je kako bi bivši predsjednik poparao povjerljivi materijal u svojoj spavaćoj sobi ili drugdje, prenio je New York Times. Times također otkriva kako su članovi osoblja pronašli poderani papir u začepljenom zahodu i vjerovali da ga je on bacio unutra.

Potraga u ponedjeljak ujutro bila je usmjerena na to jesu li u Mar-a-Lagu ostali bilo kakvi zapisi povezani s njegovim predsjedništvom. Osoba upoznata s istragom za Times je izjavila kako su kutije koje je Federalna služba uzela iz njegova doma sadržavale mnoge stranice povjerljivih dokumenata. Trump je mjesecima odgađao vraćanje 15 kutija s materijalom koje su zatražili dužnosnici Nacionalnog arhiva. Predmeti u kutijama uključivali su dokumente, uspomene, darove i pisma. Arhiv nije opisao materijal osim što je rekao da se radi o "klasificiranim podacima nacionalne sigurnosti". Nije jasno je li Trump prije odlaska s dužnosti deklasificirao dokumente. Slučaj je početkom ove godine proslijeđen ministarstvu pravosuđa.

U većini slučajeva, kada ministarstvo pravosuđa ili FBI saznaju da se povjerljivi podaci čuvaju na nesiguran način, provodi se istraga kako bi se utvrdilo gdje su materijali. Istragom se provjerava jesu li otkrivene osjetljive informacije o nacionalnoj sigurnosti kako bi obavještajna zajednica poduzela protumjere. Ako sumnjičavi pojedinci odbiju suradnju u istrazi, FBI poseže za drugim ovlastima poput naloga za pretres koji odobrava ministarstvo pravosuđa. Međutim, potraga ne znači da će tužitelji pronaći dokaze da je Trump počinio zločin.

Suradnici trenutačnog predsjednika Joea Bidena rekli su da su zapanjeni razvojem događaja te su za njega saznali putem Twittera. Preko puta Trumpove privatne rezidencije okupili su se deseci pristaša - neki držeći zastave Trump - Pence iz njihove kampanje 2020., drugi noseći kape s logom ‘‘Make America Great Again‘‘. Svi su izražavali ljutnju jer su federalne vlasti izvršile pretragu.

image

Donald Trump je prije tri dana govorio na okupljanju konzervativaca u Texasu

Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Republikanci bjesni

Pretres kuće Mar-a-Lago izazvala je brzu osudu nekih republikanskih guvernera. Guverner Floride Ron DeSantis i guvernerka Južne Dakote Kristi Noem u svojim su izjavama osudili saveznu vladu zbog ‘‘naoružavanja‘‘ protiv bivšeg predsjednika.

‘‘Proganjali su predsjednika Trumpa kao kandidata, kao predsjednika i sada kao bivšeg predsjednika‘‘, napisala je guvernerka Noem na Twitteru. Guverner Aljaske Mike Dunleavy napisao je na Twitteru da je potraga dokaz ‘‘politizacije FBI-ja protiv Donalda Trumpa koja je započela prije nego što je on uopće izabran i traje do danas‘‘.

Reagirali su i republikanci u Zastupničkom domu, koji su također usmjerili svoj bijes na FBI i ministarstvo pravosuđa. Zastupnik Kevin McCarthy iz Kalifornije, vođa manjine u Zastupničkom domu, zaprijetio je da će, ako na izborima u sredini mandata u studenome republikanci ponovno preuzmu većinu u domu, glavni državni odvjetnik Merrick B. Garland postati meta njihove istrage.

image

Prosvjedi protiv pretresa Trumpove rezidencije

Gary I Rothstein/Upi/Profimedia/Gary I Rothstein/Upi/Profimedia

Pretres se događa u trenutku kada je ministarstvo pravosuđa pojačalo ispitivanje bivših Trumpovih suradnika koji su bili svjedoci planiranja napada na Kapitol 6. siječnja.

U međuvremenu, Kongresni odbor koji istražuje napad koji se dogodio nakon što je Trump izgubio izbore 2020. priprema se za ispitivanje dvaju ključnih svjedoka u odvojenoj istrazi. Odbor će se u utorak sastati s Mikeom Pompeom, bivšim državnim tajnikom pod Trumpom, ali i s Douglasom V. Mastrianom, republikanskim kandidatom za guvernera Pennsylvanije, koji je organizirao i okupljao Trumpove birače u državama koje je osvojio Biden kako bi ih doveo u Washington, prema istrazi NYT-a.

Pretres Mar-a-Laga označio je zaokret u dugotrajnim istragama o postupcima Trumpa tijekom i nakon njegovog predsjedništva te mu je umanjio šanse za još jednu kandidaturu. Kazneni zakon zabranjuje uklanjanje službenih zapisa, a kazne za kršenje tog zakona uključuju diskvalifikaciju obnašanja bilo koje savezne dužnosti. Budući da se vjeruje da se Trump planira kandidirati za predsjednika 2024. godine, kazna bi povećala njegove izglede da mu se zakonom spriječi povratak u Bijelu kuću.

Neuobičajena optužba

Nije svakidašnja pojava da visoki državni službenici budu optuženi za zlouporabu povjerljivih podataka. Bilo je iznimaka poput Samuela R. Bergera, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Billa Clintona, koji je proglašen krivim za uklanjanje klasificiranih materijala iz vladina arhiva. Također, u 2007. Donald Keyser, stručnjak za Aziju i bivši visoki dužnosnik State Departmenta, osuđen je na zatvorsku kaznu kada je priznao da je u svom podrumu držao 3000 povjerljivih dokumenata. 1999. CIA je objavila da je suspendirala sigurnosnu provjeru svog bivšeg direktora Johna M. Deutcha nakon što je zaključila da je nepropisno rukovao nacionalnim tajnama na stolnom računalu u svom domu. (KJ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:40