RASKRINKANI

TAJNA RUSKA JEDINICA UNUTAR GRU-a Izazvali su niz međunarodnih kriza i potresa: Umiješani u izbore u Moldaviji i SAD-u, puč u Crnoj Gori, atentate...

 
 Srđan Vrančić

Ruska vojno-obavještajna služba pri Glavnom stožeru Ruske vojske - GRU (Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye - Glavna obavještajna uprava) elitna je i legendarna “špijunska” zajednica. Efikasnija je, ali manje poznata od već mitskog KGB-a.

GRU je nastao prije sto godina, na samim počecima Sovjetske države i sustava. No, nakon nekoliko ozbiljnih propusta o GRU-u se počelo pričati, a koprena koja ih je prekrivala polako je blijedila, uz napomenu da ne znamo gdje su polučili uspjeh, premda se taj uspjeh stidljivo spominje - referendum za Brexit te američki izbori 2016. godine, na kojima je pobijedio Donald Trump.

Eksfiltracija

Naime, kako piše američki New York Times, u sklopu GRU-a postoje dodatne elitne jedinice zadužene za specijalne zadatke, hibridno ratovanje, likvidacije te rad na destabilizaciji stranih režima i država, u prvom redu zemalja Europske unije kao glavnog kremaljskog “ideološkog neprijatelja”. Jedna takva vojna jedinica 29155 smještena je iza debelog betonskog zida u Moskvi, u 11-oj Parkovoj ulici 38 a.

Pripadnici te tajne jedinice 29155 umiješani su u niz operacija koje su izazvale velike međunarodne potrese i interese. Zna se, piše američki list, da su operativci te postrojbe bili umiješani u političku destabilizaciju Moldavije, siromašne postsovjetske države, politički i ideološki razapete između Rusije i Europe. Bili su umiješani i u pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine s namjerom likvidacije sadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića i onemogućavanja pristupanja te zemlje NATO-u.

Riječ je o GRU-ovim agentima vojne jedinice 29155, Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu (prema nekima pravog prezimena Mojisejev), koje Rusija ne želi izručiti, a koje je nakon saznanja da se priprema puč, prema nekim, pa i ruskim izvorima, Nikolaj Patrušev, šef ruskog Vijeća sigurnosti, svojim zrakoplovom iz Beograda prebacio u Moskvu. Službena Moskva to odbacuje. U Crnoj Gori ova dvojica su, na nedavnom procesu, u odsutnosti osuđeni na 12 godina zatvora.

 crna gora podgorica 18052006
referendum za samostalnu crnu goru suverenisti opcija za miting milo dukanovic
foto: srdan vrancic
-desk-
Srđan Vrančić

Trapavost

No, akcija koja je zapravo usmjerila pažnju na dečke iz 29155 bio je dosta trapavo izveden atentat na bivšeg “kolegu” iz GRU-a Sergeja Skripalja, koji je radio za MI 6. Zbilo se to u ožujku 2018. godine. Pokušan je napad nervnim plinom Novičok. Nastradala je i Skripaljeva kćerka Julija.

No, dvojicu agenata koji su izveli napad, Ruslana Boširova i Aleksandru Petrovu, pravim imenima Anatolija Čepigu i Aleksandra Miškina, detektirali su britanski kontraobavještajci. Moskva, naravno, i dalje negira tu činjenicu. To je izazvalo do sada neviđenu akciju solidarnosti s Velikom Britanijom.

Iz više od 20 zemlja protjerano je više od 150 ruskih diplomata, a Rusija je, kao odgovor na to, uskratila gostoprimstvo istom broju zapadnih diplomata. Prisjetimo se, i Hrvatska je tada protjerala jednog ruskog diplomata, a Rusija je zauzvrat personom non grata proglasila jednu hrvatsku diplomatkinju. Ista jedinica bila je umiješana i u pokušaj likvidacije bugarskog trgovca oružjem Emilijana Gebreva.

and Handout CCTV image issued by the Metropolitan Police of Russian Nationals Ruslan Boshirov and Alexander Petrov at Salisbury train station at 11:48hrs on March 4 2018. The CPS has issued European Arrest Warrants for the extradition of Boshirov and Petrov in connection with the Novichok poisoning attack on Sergei Skripal and his daughter Yulia in March., Image: 385370117, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Metropolitan Police / Press Association / Profimedia
Metropolitan Police / Press Asso

Inače, američki list navodi da je zapovjednik jedinice 29155 general major Andrej Averjanov. Na jednoj od rijetkih dostupnih fotografija s vjenčanja njegove kćeri Averjanov je u društvu Skripaljevog “trovača” Čepige.

Heroj Rusije

Inače, Averjanov ima titulu Heroja Rusije, a sudjelovao je u ruskim vojnim operacijama u Afganistanu i Čečeniji (i u prvom i u drugom ratu).

Parliamentary elections in Moldova. An election campaign poster on a street.
February 23, 2019. Moldova, Chisinau., Image: 415954241, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russian Federation, Switzerland and Liechtenstein ***, Model Release: no, Credit line: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Kommersant Photo Agency / ddp US

Vojnu školu završio je u Taškentu u Uzbekistanu, dok se ta država nalazila u sklopu SSSR-a. Inače, američki specijalni istražitelj Robert Mueller, koji se bavio umiješanošću Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., osumnjičio je čak 10 operativaca iz te jedinice. I oni su izvan dometa američkog pravosuđa. Šef britanskog MI 6 Alex Younger kaže kako “London smatra da su GRU i ostale ruske obavještajne službe stalna opasnost za sigurnost”.

U sklopu GRU-a postoji još nekoliko postrojbi za specijalne zadatke, poput 99450 koja je 2014. bila zadužena za “aneksiju Krima”, zatim 74455 za koju uz 29155 smatraju da je odrađivala američke izbore te jedinica 26165.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:51