POPUT DILERA DROGE

Tajna istraga razotkrila manijakalan plan Saudijske Arabije: ‘Pravili smo se da smo investitori!‘

Nevjerojatan manevar...

Princ Mohammed bin Salman

 Ammar Abd Rabbo/pool/Bestimage/Profimedia/Ammar Abd Rabbo/pool/bestimage/profimedia

Dok najrazvijenije zemlje svijeta pokušavaju smanjiti ovisnost o fosilnom gorivu zbog brige o okolišu, Rijad radi na umjetnoj stimulaciji potražnje za naftom, a fokusirao se na Afriku. Saudijska Arabija želi najsiromašnije zemlje vezati uz svoju naftu.

Saudijska Arabija planira stvoriti umjetnu globalnu potražnju za naftom, otkrila je tajna istraga Centra za izvješćivanje o klimi (CCR). Reporteri neprofitne istraživačke organizacije CCR su nakon šestomjesečne istrage otkrili kako saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman namjerava povećati potrošnju nafte u Aziji i Africi s krajnjim ciljem zaštite saudijskih prihoda dok se svijet okreće postupnom ukidanju fosilnih goriva u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

Paravan projekt

Pretvarajući se da su međunarodni investitori zainteresirani za financiranje nekih od saudijskih projekata, novinari CCR-a prisustvovali su videosastanku s dužnosnicima iz Rijada. Na tom sastanku predstavljen im je vladin projekt Program održivosti potražnje za naftom, koji se na službenim stranicama saudijskog Ministarstva energetike opisuje kao "inicijativa održivog razvoja, usmjerena na pružanje pristupa energiji gospodarstvima u nastajanju".

Međutim, novinarima na tajnom zadatku eksplicitno je rečeno da je ključni cilj tog programa zapravo povećati prodaju saudijske nafte. Na pitanje novinara CCR-a je li cilj programa umjetno stimulirati potražnju za naftom, saudijski je dužnosnik odgovorio: "Da, to je jedan od glavnih ciljeva koje pokušavamo ostvariti".

Konkretno, Program održivosti potražnje za naftom uključuje suradnju s nepoznatim globalnim proizvođačem automobila na razvoju i proizvodnji jeftinih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem koji se mogu prodavati na tržištima u razvoju; planove za poticanje komercijalnog nadzvučnog zračnog putovanja, izričito zato što troši tri puta više mlaznog goriva od konvencionalnih putničkih zrakoplova; i stvaranje plutajućih elektrana koje koriste toksično loživo ulje za proizvodnju električne energije u Africi i južnoj Aziji.

Program nadzire saudijski prijestolonasljednik i okuplja najmoćnije državne organizacije, uključujući 700 milijardi dolara vrijedan saudijski javni investicijski fond, najveću svjetsku naftnu kompaniju Saudi Aramco, petrokemijski div Sabic i ministarstva.

"Saudijska vlada je poput dilera droge koji Afriku pokušava navući na svoj štetan proizvod. To je kao kad su duhanske kompanije znale da pušenje stvara ovisnost, ali su nastavile navlačiti milijune tinejdžera na cigarete. To je odbojno", rekao je Mohamed Adow, direktor Power Shift Africa, nevladine organizacije sa sjedištem u Nairobiju.

Konferencija

Otkriće kako Saudijska Arabija želi učiniti Afriku ovisnom o svojoj nafti dolazi u trenutku kada se svjetski čelnici pripremaju za UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (COP28) krajem tjedna. Jedno od glavnih pitanja summita bit će mogu li zemlje ispuniti obećanje da će postupno ukinuti potrošnju fosilnih goriva.

Upitno je koliko će ovogodišnji summit uspjeti polučiti pozitivne rezultate jer osim što se održava na području s najvećom eksploatacijom nafte na svijetu, neće mu prisustvovati Joe Biden i Xi Jinping, čelnici dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

American Airlines najavljuje zelenu reformu industrije

Aviokompanija American Airlines se pridružuje utrci za uklanjanje ugljika iz atmosfere a pri tome planira koristiti vrlo inovativnu i bitno jeftiniju metodu koja bi mogla potaknuti zelenu tranziciju cijele industrije.

Naime, tvrtka kupuje kredite od start-upa koji koriste blokove biljnog materijala za apsorpciju ugljika kako bi se osjetno smanjili troškovi, što je jedan od prvih koraka prema "zelenom” avioprijevozu.

- Nova tehnologija će biti dostupna za sve - rekla je Jill Blickstein, potpredsjednica održivosti u dotičnoj kompaniji, za WSJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:51