KRIMSKA PLATFORMA

Svjetski mediji o boravku Pelosi u Zagrebu: Najvažnija poruka je osuda Irana zbog dronova

‘Za početak, moramo spriječiti dronove... To je opasna tehnologija i moramo ju zaustaviti‘

Nancy Pelosi

 Denis Lovrovic/Afp

Za većinu američkih medija posjet Nancy Pelosi Zagrebu bio je manje važan od izjava vezanih uz Ukrajinu i Iran koje je dala tijekom boravka u Hrvatskoj.

Washington Post prenosi kako je poslala poruku solidarnosti s narodom Ukrajine na prvom parlamentarnom summitu međunarodne krimske platforme.

"Vladimir Putin vodi ničim izazvan, totalni napad na Ukrajinu: od trajne okupacije Krima preko njegovih pokušaja anektiranja dodatnih teritorija do očajničkih i sve većih napada na civile i civilnu infrastrukturu", prenosi Post njezine riječi. Napominje i kako se susrela s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te kako se trebala sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Najavu susreta s Jandrokovićem i Plenkovićem prenosi i washingtonski The Hill, koji ističe kako se radi o zadnjem u nizu međunarodnih posjeta vjerojatno odlazeće čelnice Donjeg doma, nakon Ukrajine, Tajvana i Armenije. Agencije Associated Press i Reuters prenijele su izjave Pelosi nakon njezina susreta s Plenkovićem u ponedjeljak, u kojima je optužila Iran da svijet čini manje sigurnim time što opskrbljuje Rusiju dronovima za napade na ciljeve u Ukrajini.

"Mislim da Iran čini veliku pogrešku", prenose agencije njezin citat. "Za početak, moramo spriječiti dronove... To je opasna tehnologija i moramo ju zaustaviti." Obje agencije navele su i kako se Pelosi nalazila u Zagrebu kako bi prisustvovala forumu čiji je cilj podrška neovisnosti Ukrajine i povratku Krima u njezine granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:03