RENOMIRANI SPECIJALIST

Svjetski ekspert temeljito analizirao ponašanje Koste K. pa sve frapirao: ‘Recite mi, je li ovo slučajnost?‘

Bit će zanimljivo doznati je li ubojica iz Beograda planirao preživjeti kako bi mogao uživati ​​u novostečenoj "slavi", zaključuje Lankford

Kosta K.

 Cropix/

"Kosta K. ističe se među svim dosad poznatim, jer nikada nije bilo masovnog pucača mladog poput njega, bilo gdje u svijetu, koji je ubio toliko žrtava. Čak ni u SAD-u, gdje imamo više masovnih pucnjava smo imali samo jedan slučaj da su strijelci od 13 godina ili mlađi ubili 4 ili više žrtava, što je definicija masovne pucnjave, a i u tom slučaju su bila dva dječaka koja su djelovala zajedno - kaže dr. Adam Lankford, prof. kriminologije i kaznenog prava na Sveučilištu Alabama, za srpski Blic.

Dr. Lankford prvi je svjetski priznati stručnjak koji je progovorio o slučaju 13-godišnjeg dječaka ubojice iz OŠ "Vladislav Ribnikar", koji je 3. svibnja ove godine ubio osmero učenika i školskog čuvara, dok je deseta žrtva kasnije preminula od posljedica ozljeda.

Lankford je, između ostalog, specijalist za područje masovnih ubojstava, o čemu je napisao knjige i objavio brojne publikacije. Nagrađivan je za svoj istraživački rad, redoviti je gost više od 40 medija, uključujući New York Times, CNN, NBC Newsa, Politica...

Nedavno je objavio studiju koja pokazuje da su masovne ubojice izvan Sjedinjenih Država često inspirirane američkim masovnim ubojicama.

Lankford kaže da će sada biti "vrlo zanimljivo vidjeti" što će pokazati psihijatrijska procjena dječaka ubojice iz Beograda.

Ponekad psihički problemi isplivaju na površinu tijekom tinejdžerskih godina, čak i ako nisu bili uočljivi i lako uočljivi u ranijoj dobi. Također bi bilo zanimljivo kad bi policija mogla ući u trag njegovoj internetskoj povijesti, jer bi nam to moglo pokazati jesu li ga inspirirali drugi masovni ubojice koje je proučavao online i je li želio postati slavan kopirajući ih, kaže dr. Lankford.

Dr. Lankford i njegov kolega proveli su studiju koja je ispitivala razlikuju li se mlađi masovni ubojice, u dobi od 11 do 17 godina, od onih od 18 i više godina. Otkrio je četiri važne razlike:

1) Veća je vjerojatnost da će mlađi masovni ubojice ilegalno doći do oružja. Ponekad ga i ukradu od roditelja.

2) Mlađe masovne ubojice češće će napadati u školama nego na drugim mjestima.

3) Vjerojatnije je da su mlađi masovni ubojice kopirali ili bili inspirirani drugim masovnim ubojicama.

4) Veća je vjerojatnost da su mlađi masovni ubojice imali povijest zlostavljanja životinja prije zločina.

- Sada bi bilo zanimljivo vidjeti ispunjava li beogradski ubojica posljednja dva kriterija; već znamo da ispunjava prva dva – kaže za “Blic” dr. Lankford.

Dr. Lankford navodi primjer školskog strijelca Santa Fea 2018. koji je, kao Kosta K., dobivao samo petice. Također, notorni napadač u filmskom klubu "Aurora", koji je otvorio vatru na filmskoj premijeri 2012., isticao se ocjenama u srednjoj školi i na fakultetu, gdje je čak primljen i na doktorski studij.

Dr. Lankford nedavno je objavio studiju o seksualnoj frustraciji masovnih ubojica, te u tom kontekstu postavlja pitanje o dječaku ubojici iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Mnogi masovni ubojice nemaju problema s preživljavanjem; nisu gladni, beskućnici i očajno siromašni, nego su nezadovoljni svojim životom. Ponekad imaju značajnih problema zbog seksualne frustracije, što ne bi bilo čudno ni za dječaka od 13 godina. Možda nije slučajnost da su sve njegove žrtve osim dvije bile djevojke? - pita dr. Lankford.

Upitan za komentar činjenice da se beogradski ubojica dječaka očito nije namjeravao ubiti nakon zločina niti poginuti u obračunu s policijom, što ga odvaja od većine školskih masovnih ubojica, Lankford kaže da je njegovo istraživanje pokazalo da su najsmrtonosnije masovne ubojice često svoje napade planirale dulje od onih ubojica koji su imali manje žrtava.

- Bit će zanimljivo doznati je li ubojica iz Beograda planirao preživjeti kako bi mogao uživati ​​u novostečenoj "slavi", zaključuje Lankford.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:32