EUROPA GUBI ŽIVCE

‘Švicarci iskorištavaju svoju poziciju, ne čine ništa, a ovo zadnje je kap koja je prelila čašu!‘

Zapadu je prekipjelo. Pozivaju Švicarce da preispitaju svoju neutralnost

Švicarska vojska

 /Profimedia

Tradicija švicarske neutralnosti datira iz 16. stoljeća, a kodificirana je i u Haškoj konvenciji iz 1907. Njezino sudjelovanje u međunarodnim sukobima do sada se svodilo na to da nudi luksuzne hotele u planinama kao mjesto za održavanje mirovnih pregovora.

No ruska invazija na Ukrajinu i kontinuirano inzistiranje Švicarske da se ne uključuje u rat koji prijeti cijeloj Europi iritiralo je zapadne zemlje pa se u njima sve više kritizira kako je u Bernu svih ovih godina bilo lako, piše Foreign policy.

‘Trebalo je učiniti puno više‘

Kada je prošle godine počeo rat, Švicarska se složila da će nametnuti sankcije Rusiji, a to je uključivalo zamrzavanje imovine ruskih oligarha, uskraćivanje zračnog prostora ruskim zrakoplovima i nametanje zabrane putovanja nekim ljudima iz okruženja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pozdravljeno je to kao prijelomni trenutak u švicarskoj vanjskoj politici, no zapadni diplomati kažu da je trebalo učiniti puno više.

Američki veleposlanik u Bernu Scott Miller rekao je da bi Švicarska mogla povećati zamrzavanje imovine koja pripada ruskim oligarsimam s osam na 109 milijardi dolara. Pozvao je Švicarce da preispitaju svoju neutralnost.

- Švicarska se ne može nazivati neutralnom i dopustiti bilo kojoj strani da iskorištava tu poziciju, rekao je Miller.

Unatoč pritiscima Zapada, Bern ne preispituje svoj neutralni status niti ga mijenja. Jedina zakonska promjena koju su razmatrali bila je izmjena postojećeg zakona koja bi trećim zemljama omogućila ponovni izvoz švicarskog oružja i streljiva.

Do sada su Njemačka, Španjolska i Danska, koje žele slati oružje švicarske proizvodnje kao potporu obrani Ukrajine,švicarskim zakonom o ratnom materijalu spriječene da to učine. U siječnju je njemački veleposlanik u Švicarskoj rekao da Bern učinkovito spriječava druge europske zemlje da pomognu Ukrajini te da je kap prelila čašu.

Njemačko ministarstvo obrane zatražilo je više od 12.000 metaka i streljiva švicarske proizvodnje za tenkove protuzračne obrane Gepard. Jedna je njemačka tvrtka počela i sama proizvoditi to streljivo, no njemački diplomati su nezadovoljni.

Novi prijedlog zakona

Švicarski je parlament ranije ovog mjeseca raspravljao o početnom prijedlogu koji bi omogućio ponovni izvoz oružja u Ukrajinu ako su dobavljači istomišljenici, no većina je taj prijedlog odbila. To je glasovanje pokazalo koliko je švicarska neutralnost duboko ukorijenjena, čak i ako to ide na štetu nacije koja se bori za svoju neovisnost.

Direktor švicarskog instituta za istraživanje mira i profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Baselu Laurent Goetschel kaže da Švicarska neće preispitivati svoju neutralnost i dodao da razne političke stranke imaju različite razloge za zaštitu neutralnog statusa zemlje, a mnogi od onih na ljevici i među zelenima su pacifisti. Ipak, za one na desnoj strani, podrška neutralnosti možda prikriva njihovu podršku Putinu, piše Foreign Policy.

Čelnici populističke Švicarske narodne stranke (SVP), najveće u švicarskom parlamentu, bili su ključni u blokiranju opskrbe Ukrajine oružjem proizvedneom u Švicarskoj.

Putinovi istomišljenici

Rogera Köppela, člana SVP-a i glavnog urednika tvrdodesničarskog političkog tjednika Weltwoche lokalni mediji opisuju kao Putinovog simpatizera i prijatelja Rusije. On smatra da se ruskog predsjednika ocrnjuje jer se ‘zalaže za muškost‘, a kaže i da je Putin ‘šok koji je Zapadu potreban da bi se urazumio‘.

Takvi komentari daju naslutiti kako bi SVP u Putinu mogao vidjeti saveznika kada je riječ o propagiranju svojih društvenih vrijednosti. Goetschel je rekao i da se neki čelnici krajnje desnice poistovjećuju s Putinom zbog njegovog stava i LGBT i woke kulturi. Štoviše, vjeruju da je Rusija protuteža Washingtonu.

SVP je pokrenuo inicijativu za očuvanje švicarske neutralnosti kojom se traži referendum za upisivanje stroge definicije neutralnosti u švicarski ustav. Ako bude usvojen, Švicarskoj bi se zabranilo pridruživanje obrambenom savezu kao što je NATO, osim ako zemlja nije izravno napadnuta.

Švicarski predsjednik Alain Berset upozorio je na ‘ratno ludilo‘ i rekao da se švicarsko oružje ne bi trebalo koristiti u ratu.

- Pacifizam je trenutno na lošem glasu, ali ratovanje nije dio švicarskog DNK, rekao je.

‘Lex Ukrajina‘

Na čekanju su još četiri ili pet zakonskih prijedloga, uključujući i takozvani ‘Lex Ukrajina‘ koji bi omogućio jednokratni prijenos materijala u Kijev.

Jedan je vladin dužnosnik rekao za FP da bi zakonski trebalo biti moguće podržavati neutralnost, a ipak dopustiti trećim zemljama da opskrbljuju švicarskim oružjem. Promatrači su rekli da, kada su u pitanju ratovi u siromašnijim zemljama, Švicarska zatvara oči pred ponovnim izvozom svog oružja, a sada, budući da je Rusija uključena, ta je rasprava ispolitizirana. Švicarsko oružje završilo je u Afganistanu, a njihove jurišne puške Sig Sauer 551 koriste saudijske snage u Jemenu, pa i protiv civila. Prema jednom istraživačkom izvješću, švicarsko je oružje pronađeno u nekima najmodernijima ruskim vojnim sustavima.

Sve to pokreće pitanje je li doktrina neutralnosti više uopće održiva.

- Srž neutralnosti, suzdržanost u međudržavnom ratu, izgubila je velik dio svog značenja u državnom sustavu 21. stoljeća, kako su nedržavni akteri postali prevladavajući, a države su sve više međuovisne, rekao je Benno Zogg iz think-tank Centra za sigurnosne studije u Zurichu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:49