SELE ZAPOVJEDNIŠTVO

ŠVEĐANI U POGON STAVLJAJU GRANDIOZNU PODZEMNU TVRĐAVU IZ HLADNOG RATA 'Vidjeli ste što Rusi izvode, ovdje možemo izdržati i nuklearni napad'

 
Švedski ratni brodovi
 REUTERS

Sjedište švedske ratne mornarice vraća se u grandioznu podzemnu tvrđavu iz Hladnog rata, sagrađenu da izdrži nuklearni napad, a kao odgovor na rastuću rusku snagu.

Nakon 25-godišnjeg odsustva švedska ratna mornarica ponovno će zapovijedi primati iz baze koja se nalazi ispod milijardi tona granita. Tajna mornarička baza nalazi se na otoku Muskö, tek 40-ak kilometara udaljenom od Stockholma.

Baza je u pogon puštena 1969. godine, a u unutrašnjosti koja nalikuje pećini nalaze se podzemni dokovi koji mogu zaštititi ratne brodove. Ova podzemna tvrđava može se pohvaliti i kilometrima tunela, brojnim uredima pa čak i bolnicom.

Po povratku u Muskö u ponedjeljak, švedski mornarički zapovjednik rekao je da će nova lokacija ponuditi veću slobodu manevra.

"Ovaj potez zasnovan je na kalkulaciji da bi Rusi mogli upotrijebiti moćno oružje koje zahtijeva razinu zaštite koju nam može pružiti samo ovo mjesto", izjavio je Niklas Granholm, viši analitičar švedske Agencije za obrambena istraživanja.

Koliko su Šveđani ozbiljno shvatili potencijalnu opasnost iz Moskve najbolje govori i činjenica da se i zapovjedništva vojske i zračnih snaga također iseljavaju iz glavnog grada. Svoja sjedišta pronašli su na više lokacija koje su bolje utvrđene, a šireći zapovjedništva na više lokacija žele postati manje ranjivi za eventualni napad.

Premještanje mornarice najdramatičnije je i najznačajnije u oživljavanju osjećaja Hladnog rata u zemlji, ocjenjuje Guardian.

"Baza Muskö jedinstvena je iz perspektive utvrđivanja. Ipak se radi o podzemnom području velikom kao stari grad u Stockholmu", rekla je Rebecca Landberg, šefica komunikacije švedske mornarice.

Landberg objašnjava da zapovjedništvo mora funkcionirati čak i pod napadom, tako da je Muskö najbolja opcija za Švedsku u ovom trenutku.

"Oružane snage moraju prilagoditi svoje operacije kako bi ispunile izazove koje predstavlja pogoršanje u vanjskom okruženju", poručila je Landberg.

Kao i ostale europske zemlje, i Švedska je smanjila izdvajanja za obranu nakon Hladnog rata sa 2,5 posto BDP-a 1990., na jedva 1 posto 2010. godine. Oprema je uništena, baze su zatvorene, a brodogradilište na Musköu prodano je njemačkoj inženjerskoj kompaniji Thyssen Krupp.

No, ruska aneksija Krima 2014. godine, nastavlja Landberg, potpuno je promijenila stvari.

"Moskva je pokazala što je u stanju napravili manjim susjedima. A na nama je težak i dugotrajan zadatak obnove oružanih snaga", rekla je šefica komunikacije švedske mornarice.

Podsjetimo, baš te 2014. godine u švedskim je teritorijalnim vodama uočena navodna ruska mini podmornica što je izazvalo paniku u Stockholmu. Naglo su oživljenja sjećanja na 1981. kada se u sigurnoj zoni švedske ratne luke Karlskrona nasukala sovjetska nuklearna podmornica.

Nakon lova na podmornicu iz 2014., čiji detalji još uvijek nisu razriješeni, švedski građani su u anketama sve brojnije iskazivali nezadovoljstvo članstvom u NATO savezu, a izdvajanja za obranu počela su rasti.

Ostali nedavni koraci za jačanjem vojne spremnosti Švedske uključuju vraćanje regruta i letke dostavljen svakom domaćinstvu u kojem se objašnjava što poduzeti u slučaju nuklearnog napada.

Iako je Muskö 90-ih godina prošlog stoljeća prestao igrati središnju ulogu u obrani Švedske, mornarica nikad nije napustila otok u potpunosti. Kada su britanski i belgijski entuzijasti pokušali ući u bazu krajem prošle godine, naišli su na hice upozorenja nakon čega su i uhićeni.

No, objekti definitivno jesu zapušteni pa se nagađa da će nekoliko godina biti potrebno da se baza modernizira i potpuno obnovi. Prema procjenama sindikata vojnih časnika, podzemni zapovjedni centar neće biti u potpunosti opremljen sve do 2021. ili 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:06