NOVI USPJEH ZA F-35

Šveđani opet izvisili: Kanada prelomila, 15 milijardi $ za najmodernije borbene avione platit će Amerikancima

Kanada planira kupiti 88 borbenih aviona kako bi zamijenili svoje ostarjele Boeingove CF-18 Hornete

Američki borbeni avioni F-35A

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Nakon dugo godina neodlučnosti, kanadska je vlast napokon donijela ključnu odluku za budućnost vlastitog ratnog zrakoplovstva.

Ottawa je kao svoj novi borbeni avion izabrala F-35 američke kompanije Lockheed Martin, čemu su se Amerikanci, treba to reći, svih ovih godina i nadali. Naime, Kanada je bila jedna od država partnerica na razvoju F-35 Lightning II aviona.

U svakom slučaju, Kanada planira kupiti 88 borbenih aviona (najvjerojatnije F-35A varijante, postoje još B i C) kako bi zamijenili svoje ostarjele Boeingove CF-18 Hornete. Vrijednost posla procjenjuje se na oko 15 milijardi američkih dolara, piše Defense News.

Prvi avioni Kanadi bi trebali biti dostavljeni već 2025. godine, ako zaista dođe do konačnog dogovora sa SAD-om. Ako kojim slučajem, što se ne čini previše vjerojatnim, Ottawa i Washington ne postignu dogovor, Kanada će u pregovore o nabavi borbeni aviona ući sa švedskim Saabom koji je završio drugi na natječaju (ponudili su najnovije Gripene E/F) koji je provela kanadska vlada. Treći je bio Boeing sa ponudom F/A-18 Super Horneta. Prije toga iz konkurencije su ispali (ili sami odustali) Dassault s Rafaleom i Airbus s Eurofighterom.

Što se tiče samog odabira F-35-ice, on nije nimalo iznenađujući s obzirom na trenutno stanje na tržištu, ali i geopolitičke okolnosti. Naime, F-35 je zapravo jedini borbeni avion pete generacije na tržištu (američki F-22 Raptor se više ne proizvodi i zabranjen je za izvoz, kineski Chengdu J-20 se zasad nije prodavao izvan Kine i pitanje je tko bi ga kupio, dok je ruski Suhoj Su-57 proizveden tek u 15-tak primjeraka i ne čini se da će tako skoro ući u širu proizvodnju). Samim time, F-35 je jedini višenamjenski borbeni avion koji u istom paketu donosi stealth tehnologiju, najmoderniji data link s drugim platformama, moderni AESA radar i tako dalje.

S druge strane, čini se da je i sam avion postao cjenovno sve bliži konkurenciji iz četvrte generacije (i 4+) borbenih aviona pa su tako Švicarci izračunali da će ih tijekom punog operativnog vijeka flota F-35ica koštati manje nego što bi ih koštala identična flota Rafalea.

Sve to doprinijelo je doista impresivnoj listi država koje su već kupile ili naručile ovaj aviona. Među njima su, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Australija, Južna Koreja, Singapur, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Belgija, Poljska, Finska, Švicarska, Izrael (koji prema vlastitom zahtjevu dobiva za tu državu posebno prilagođenu "Adir" verziju), Njemačka te sada i Kanada. Sve ukupno, čak 17 kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:19