NAGLI PAD SNAGE

Suradnici Pape upozoravaju: Benedikt XVI. izgleda mršavije i slabije, svakodnevni tempo sve teže podnosi

Papa Benedikt XVI. čini se iscrpljenim i onemoćalim, tvrde ljudi koji su u posljednje vrijeme bili s njim u bliskom kontaktu, a piše Associated Press
 AP Photo/Andrew Medichini

VATIKAN - Navodno se Papa više ne sastaje pojedinačno s biskupima koji su u posjetu, a preumoran je i da bi s njima ulazio u raspravu oko onoga što mu kažu. Prije nekoliko tjedana počeo je koristiti i pokretnu platformu kako se ne bi umarao hodanjem do oltara Bazilike Sv. Petra.

Da 84-godišnjak bude umoran nije neobično, čak i ako nema zdravstvenih problema. A Papa je 1991. imao moždani udar, a stariji mu je brat izrazio zabrinutost za zdravlje njegova srca. No, Benedikt uglavnom i dalje uspijeva pratiti naporan papinski tempo, pa je prošli tjedan potvrdio da će u proljeće putovati u Meksiko i Kubu, a prošli je mjesec unatoč iznimno vlažnom i vrućem vremenu bez problema podnio trodnevni posjet Beninu u Africi.

Ipak, svakodnevni tempo u Vatikanu sada teže podnosi - nekih dana izgleda kao da je posve smlavljen. Kada je nedavno zajedno s desecima vjerskih lidera iz cijelog svijeta vlakom putovao u Assisi na cjelodnevno hodočašće, rabin David Rosen, koji je u Assisiju kao šef Američkog židovskog odbora za odnose među vjerama sjedio pokraj Pape, bio je zaprepašten.

- Stvarno me iznenadio taj, kako mi se činilo, pad Benediktove snage i zdravlja u posljednjih pola godine . Izgleda mršavije i slabije, zbog čega se još izvanrednijim čini napor koji je uložio u skup u Assisiju, na kojem se osobno posvetio sudionicima u iznimnoj mjeri, posebice idući dan u Rimu - rekao Rosen.

Vlč. Joseph Fessio, Benediktov američki izdavač koji Papu viđa svako malo, još u izdanju ljetnom seminaru za njegove bivše studente, opisao je jedan dan iz 2010. godine.

- Tijekom jutarnjeg susreta u subotu, Papa je izgledao starije i slabije nego što sam ga ikad vidio. U stvari, nekome sam rekao da ga prvi put vidim da izgleda poput starog čovjeka kakav jest. Govorio je tiše od svog i inače u običajenog tihog glasa. Glava mu je bila pognuta. Bio je blijed. Jednostavno je izgledao slabo - prisjetio se Fessio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 04:05