UGROŽEN HONG KONG

Supertajfun Saola prijeti Kini: Otkazano stotine letova, otkazana nastava prvog dana škole

Saola bi mogao biti jedan od pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong

Tajfun je donio visoke valove na obalu Hong Konga

 Dale De La Rey/Afp

Stotine letova otkazano je u kineskoj pokrajini Guangdong i Hong Kongu jer se supertajfun Saola približio kopnu u petak i prisilio vlasti da izdaju upozorenja o snažnoj oluji i zatvore tvrtke, škole i financijska tržišta.

Tri tropske oluje nastale su u sjeverozapadnom Tihom oceanu i Južnom kineskom moru. Saola i Haikui već su označeni kao tajfuni, dok je Kirogi, najudaljeniji od kopna, još uvijek svrstan u tropske oluje, prema meteorološkim prognozama.

Saola se kreće prema obali istočnog Guangdonga s udarima vjetra preko 200 kilometara na sat.

Saola bi mogao biti jedan od pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong od 1949. godine, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Saola bi mogla doći do kopna u petak navečer ili u subotu ujutro kao jak tajfun duž obale od Huidonga do Taishana u Guangdongu, objavio je kineski Nacionalni meteorološki centar. Hong Kong i susjedni Macau leže u središtu te obale.

Sve škole u Hong Kongu bit će zatvorene u petak, iako je za mnoge učenike to trebao biti prvi dan škole, priopćila je vlada.

I obližnji gradovi Shenzhen i Guangzhou zatvorili su škole, dok je tehnološko središte Shenzhen otišlo korak dalje i obustavlja poslovanje od petka poslijepodne.

Stotine letova otkazane su u Hong Kongu, te u zračnim lukama gradova Zhuhai i Shenzhen.

image

Hong Kong

Dale De La Rey/Afp
image

Hong Kong

Peter Parks/Afp

Vlasti Guangdonga obustavile su prometovanje vlakova u i iz pokrajine od 20 sati po lokalnom vremenu u petak do 18 sati po lokalnom vremenu u subotu.

U međuvremenu se tajfun Haikui približava Tajvanu i očekuje se da će u nedjelju doći do sjevernog dijela otoka prije nego što se usmjeri prema jugoistočnom kineskom gradu Fuzhou, objavio je tajvanski Središnji meteorološki ured.

image

Hong Kong

Mladen Antonov/Afp
image

Hong Kong

Isaac Lawrence/Afp
image

Hong Kong

Peter Parks/Afp
image

Hong Kong

Isaac Lawrence/Afp
image

Hong Kong

Dale De La Rey/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:28