PUCA LJUBAV

Sukob zbog uhićenja ministra ‘izdajnika‘: Šef proruske tvorevine u Ukrajini skupio hrabrost pa prigovorio Moskvi

Prema dostupnim informacijama, ministar samoproglašene proruske tvorevine na istoku Ukrajine uhićen je zbog sumnje u izdaju

Igor Kornet

 Sergey Averin/Sputnik/Profimedia

Ministra unutarnjih poslova tzv. Luhanske narodne republike, general bojnika Igora Korneta, kako javljaju ukrajinski mediji, ruski FSB uhitio je i prebacio u pritvor u ruski grad Rostov na Donu.

Prema dostupnim informacijama, ministar samoproglašene proruske tvorevine na istoku Ukrajine uhićen je zbog sumnje u izdaju, a to je dovelo i do sukoba i raskola unutar vojno-političkih struktura te paradržavne tvorevine koju je Rusija priznala kao neovisnu državu samo dva dana prije početka invazije na Ukrajinu. Naime, dio vodstva se slaže s postupkom FSB-a, a ukrajinski mediji javljaju da je predsjednik te fantomske paradržave Leonid Pasečnik zatražio od Moskve puštanje na slobodu svoga bliskog suradnika i njegovo vraćanje na dužnost.

No, čini se da je Moskva nezadovoljna angažmanom luhanskih kolaboracionista i sve se više govori o čistkama koje se provode u "državnom" vodstvu. Rusija je preuzela i provođenje mobilizacije u toj paradržavi, pogotovo sada kad je počela bitka za Donbas koju mnogi nazivaju odlučujućom za ishod rata u Ukrajini.

Podsjetimo da su još 11. ožujka smijenjeni i u kućni pritvor stavljeni Sergej Beseda, general pukovnik i dotadašnji šef Pete uprave FSB-a, kao i njegov zamjenik Anatolij Boljuh. Obojica su u FSB-u bili zaduženi za Ukrajinu. Nakon početka agresije, Beseda je bio zadužen za "doček oslobodilaca", a Boljuh za "propagandni rat i dezinformacije". Nakon mjesec dana obojica su prebačena u moskovski istražni zatvor Lefortovo, rezerviran za "elitu".

Kad je Beseda stavljen u kućni pritvor, ruski istraživački novinari su spekulirali da je to učinjeno u prvom redu zbog krivih informacija o političko-sigurnosnoj situaciji u Ukrajini na osnovi kojih su rađeni planovi za napad, ali se spominjala i pronevjera višemilijunskih sredstava koja su bila namijenjena za rusku obavještajnu mrežu u Ukrajini.

Sergej Beseda je iskusan FSB-ov operativac i načelnik Pete uprave, koja je zadužena za operativne informacije i međunarodne veze, a glavnina njegova posla bilo je stanje u Ukrajini od trenutka početka Majdana, odnosno proeuropske pobune u Kijevu. Beseda je boravio u Kijevu u veljači 2014. godine zbog kontakata s ukrajinskom sigurnosnom službom SBU te je bio zadužen za stvaranje ruske špijunske mreže u toj zemlji.

Osim toga, sredinom ožujka tajnik ukrajinskog Vijeća nacionalne sigurnosti Oleksij Danilov ustvrdio je da je Vladimir Putin smijenio čak osam generala zbog loših ratnih "rezultata" u Ukrajini te na njihova mjesta postavio nove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:17