SKANDAL NA N. ZELANDU

Sud odbio zahtjev roditelja: Bebu ćemo operirati uz transfuziju ‘cijepljenom‘ krvlju, nema dokaza o rizicima

Prije izricanja presude u srijedu, ispred suda su se okupili brojni prosvjednici s transparentima

Bolnica u Christchurchu

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia/Sopa Images Limited/alamy/alamy/profimedia

Novozelandski sud odlučio je da Zdravstvena služba Novog Zelanda preuzme brigu o djetetu koje se našlo u središtu skandala s primanjem krvi od cijepljenih darivatelja o kojem smo ranije pisali. Četveromjesečni dječak nalazi se u bolnici u Aucklandu gdje čeka hitnu operaciju srca. Njegovi roditelji zaustavili su operaciju i tražili sudskim putem da krv koju prima bude isključivo od necijepljenih darivatelja. Sud je presudio da je operacija u najboljem interesu djeteta, prenosi BBC.

Sudac Ian Gault naredio je da dječak, identificiran kao Baby W u sudskim dokumentima, bude stavljen pod skrbništvo suda od datuma naloga do završetka njegove operacije i postoperativnog oporavka. Odbacio je zahtjev roditelja za necijepljenom krvlju te ga je nazvao nepotrebnim i nepraktičnim. Složio se sa zdravstvenim djelatnicima da preživljavanje djeteta ovisi o odobrenju zahtjeva.

Naglasio je da su roditelji ostali dječakovi primarni skrbnici i naredio da ih liječnici stalno obavještavaju o postupku liječenja i stanju. Sud je odbio i zahtjev odvjetnice Sue Grey da se uspostavi prilagođena donorska služba s krvlju necijepljenih darivatelja. Grey je istaknula da su dugoročni učinci cjepiva netestirani i optužila liječnike da su iz ideoloških razloga odbili pružiti alternativnu uslugu.

Citirajući dokaze medicinskog stručnjaka, sudac Gault presudio je "da nema znanstvenih dokaza o postojanju rizika od primanja krvi cijepljenih darivatelja". Prije izricanja presude u srijedu, ispred suda su se okupili brojni prosvjednici s transparentima koji se zalažu za prestanak cijepljenja.

Tijekom sastanka s liječnicima u bolnici Starship u Aucklandu roditelji su imali pratnju koja je iznosila brojne znanstveno neutemeljene činjenice i teorije zavjere pa je tako roditelje uvjeravala da djeca u bolnicama umiru od transfuzije. Obraćajući se prosvjednicima ispred zgrade suda nakon presude, bivša televizijska voditeljica i aktivistica protiv cijepljenja Liz Gunn rekla je da je odluka "pogrešna na svim razinama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:53