SILAZAK LIDERICE

Stvorili je i uništili referendumi: Nicola Sturgeon je bivša, jesu li s njom otišli i škotski snovi o samostalnosti?

U posljednjem govoru Sturgeon je rekla kako i dalje vjeruje da većina Škotske podupire neovisnost.

Nicola Sturgeon

 Andy Buchanan/Afp

Ostavkom prve škotske ministrice Nicole Sturgeon u srijedu Škotska nacionalna stranka (SNP) otvorila je natjecanje za poziciju novog lidera. U svojih osam godina na vlasti Sturgeon je bila liderica škotskog pokreta za neovisnost od Ujedinjene Kraljevine te se postavlja pitanje hoće li želje i ambicije za provođenje drugog referenduma za odcjepljenje sada oslabjeti.

Konzervativci u Westminsteru, a i oni preko Atlantika, već se naslađuju njezinim odlaskom. Bivši američki predsjednik Donald Trump na svom je Twitter profilu pozdravio odlazak Sturgeon, nazivajući je "propalom ekstremisticom". The Daily Telegraph je izvijestio da je odlazak Nicole Sturgeon na čekanje stavio planirani "indyref2", popularno zvani drugi referendum o neovisnosti. The Times izvještava da torijevci slave veliki udarac koji je odlazak Sturgeon zadao škotskoj neovisnosti. Prema insajderskim izvještajima, britanski premijer Rishi Sunak vjeruje da je ostvario značajnu pobjedu jer je ispunio obećanje da će se suprotstaviti škotskim nacionalistima. "SNP više nema javnu ličnost. Za njih će to biti dug put unatrag", prenosi Times izjavu anonimnog torijevca.

Posljednja svađa

Downing Street je uvjeren da je posljednja svađa zbog želje za promjenom Zakona o rodu - koji bi omogućio transrodnim osobama da se lakše samoidentificiraju u svom odabranom spolu - ubrzala njezin odlazak. Zakon koji je izglasan u škotskom parlamentu je blokirao Westminster tvrdeći da se protivi britanskom Zakonu o jednakosti. Sturgeon je zanijekala da je njezina odluka bila odgovor na pritisak koji je izazvala promjena zakona, a dodatno je poručila i da za njezinu ostavku nije zaslužan ni drugi unutarstranački problem - policijske istrage o korupciji u redovima SNP-a. Times je saznao da su unutar SNP-a postojale značajne napetosti oko planova Nicole Sturgeon da sljedeće opće izbore iskoristi kao de facto glasovanje o neovisnosti Škotske.

Iako konzervativci vjeruju da je odlazak Sturgeon kraj sna o škotskoj neovisnosti, među britanskim laburistima vlada suprotno mišljenje. Potpora SNP-u bila je toliko snažna da je umanjivala jačinu laburista. Laburisti vjeruju da će ostavka Sturgeon pomoći lideru Keiru Starmeru da osigura pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima.

Podjele u politici

Starmer, koji će ovaj vikend prisustvovati godišnjoj konferenciji škotskih laburista, rekao je da je njegova stranka "spremna biti promjena koju Škotska treba". Izvor blizak Sturgeon izjavio je da se ljudi neće predomisliti u vezi s ustavnim pitanjima te da se protivnici SNP-a "varaju ako misle da će želja za neovisnošću oslabjeti". Potpora neovisnosti u biračkom tijelu vrlo je promjenjiva. Prema rezultatima posljednje ankete koju je proveo YouGov krajem prošle godine, 53 posto odraslih Škota glasalo bi protiv osamostaljenja. Samo nekoliko mjeseci prije, s druge strane, većina je bila za neovisnost. Kriza SNP-a oko prava transrodnih osoba duboko je utjecala na raspoloženje javnosti. Anketa provedena prošli mjesec pokazala je da je potpora SNP-u naglo pala na 44 posto, ali stranka još uvijek ima snažnu većinu.

U posljednjem govoru Sturgeon je rekla kako i dalje vjeruje da većina Škotske podupire neovisnost. "Da bismo to postigli, moramo prijeći preko podjela u škotskoj politici. I moje je mišljenje da će novi vođa to bolje moći učiniti. Netko tko nije podložan istim polariziranim mišljenjima, poštenim ili nepoštenim, kao što sam ja sada", izjavila je Nicola Sturgeon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:55