ŠTETNE KRIPTOVALUTE

Stvaraju tone električnog otpada: Rudari bitcoina troše električne energije koliko i Nizozemska!

Iako obožavatelji bitcoina tvrde da njegova potrošnja električne energije nije problem, jaki igrači pokušavaju proizvodnju učiniti ‘čišćom‘ za okoliš

Bitcoin

 Lex Van Lieshout Fotografie/ANP MAG/ANP via AFP

Trenutni snažni oporavak tržišne cijene bitcoina upućuje na zaključak da je i potrošnja električne energije koja se koristi u 'rudarenju' te i drugih kriptovaluta opet porasla, upozorava portal Business Insider.

- Rudarenje bitcoina je izuzetno energetski intenzivna aktivnost. Cijena bitcoina se vratila na rekordno visoke vrijednosti posljednji put viđene u travnju ove godine, a to znači da i njegova potrošnja energije raste. Svake godine rudarenje troši toliko električne energije koliko i Nizozemska - navodi portal, dodajući kako povećanje potrošnje električne energije uslijed rasta bitcoina 'predstavlja neugodnu činjenicu za svjetske lidere koji su se okupili na summitu posvećenom klimatskim promjenama u Glasgowu'.

Isti izvor tvrdi da se količina energije potrebna za proizvodnju bitcoina stalno povećava jer je pripadajući radni proces energetski intenzivan zbog sustava koji koristi za provjeru transakcija i zaštitu mreže. Ethereum, dodaje portal, druga po veličini kriptovaluta također koristi isti sustav, što znači da su dva dominantna tokena divovski gutači energije.

- Korisnici, rudari povezuju ogromna računala kako bi se međusobno natjecali u rješavanju složenih 'kriptografskih' zagonetki. Rješavanje ovih zagonetki daje rudarima pravo provjere transakcija i zaradu kriptovalute kao nagrade. Što je cijena bitcoina viša, rudarenje je privlačnije. Prihodi rudara porasli su u listopadu na 1,72 milijarde dolara, prema podacima The Blocka, što je malo manje od rekordnih 1,75 milijardi dolara iz ožujka - referira Business Insider.

Osim što koristi ogromne količine energije, primjećuje portal, proces rudarenja stvara i tone električnog otpada, jer rudari stalno odbacuju stare strojeve u korist učinkovitijih novih. Pozivajući se na nedavno izvješće specijaliziranog portala za kriptovalulte Digiconomist, Business Insider ističe da jedna transakcija bitcoina stvara isto toliko otpada kao i izbacivanje dva iPhonea.

U osvrtu na odnos tehnologije 'rudarenja' sa 'zelenom tranzicijom' od fosilnih goriva ka energiji vode, sunca i vjetra, Business Insider ocjenjuje kako bi bilo pogrešno zaključiti da s rastom potrošnje električne energije u 'rudarenju' raste i potrošnja fosilnih goriva.

Iako, dodaje isti izvor, mnogi obožavatelji bitcoina tvrde da njegova potrošnja električne energije nije problem, mnogi od najvećih igrača na tom tržištu pokušavaju svoju proizvodnju učiniti 'čišćom' za okoliš i prebaciti se na obnovljivu energiju.
Portal prenosi procjenu Vijeća za rudarenje kojeg su osnovale bitcoin tvrtke da se oko 58 posto 'rudarenja' odvija koristeći 'zeleni' izvor energije što tu tehnologiju, zaključuje Business Insider, čini jednom od najčišćih. No, dodaje isti izvor, postoje razmišljanja kako bi se tolika količina energije mogla koristiti za nešto korisnije za zajednicu.

Razmatrajući doprinos 'rudarenja' globalnom zagađenju, portal napominje kako se u posljednje vrijeme proizvodnja kriptovaluta najviše razvila u Kini koja za proizvodnju energije koristi ugljen, ali, ističe Business Insider, svjetsko središte kriptovaluta polako postaju SAD gdje je 'zelena energija' najjeftinija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00