VIKTOR ORBAN

‘Strategija Zapada u Ukrajini je propala, vlade u Europi padaju poput domina, sjedimo u autu s 4 probušene gume‘

‘Sjedimo u automobilu kojemu su sve četiri gume probušene: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način‘

Viktor Orban

 Gabriel Bouys/Afp/Profimedia/Gabriel Bouys/Afp/Profimedia

Europska unija treba novu strategiju o ratu u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je u subotu mađarski premijer Viktor Orban.

"Potrebna je nova strategija kojoj bi u fokusu trebali biti mirovni pregovori i izrada dobrog prijedloga mirovnog sporazuma, umjesto pobjede u ratu", rekao je Orban u govoru u Rumunjskoj.

Orban, koji je u travnju četvrti put za redom pobijedio na parlamentarnim izborima, ponovio je da će Mađarska, članica NATO-a, ostati izvan rata u susjednoj Ukrajini.

Suočen je s najtežim izazovima otkako je preuzeo vlast 2010. Inflacija je dvoznamenkasta, forinta je oslabila, a sredstva iz europskih fondova još su uvijek zamrznuta zbog spora s Bruxellesom o demokratskim standardima.

Orban je ranije kazao da Mađarska nije voljna podržati embargo EU ili ograničenja na uvoz ruskog plina jer bi to potkopalo njezino gospodarstvo, koje je oko 85 posto ovisno o uvozu ruskog plina.

U spomenutom govoru kazao je da je zapadna strategija prema ratu u Ukrajini izgrađena na četiri stupa - uvjerenjima da Ukrajina može pobijediti Rusiju oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizirati njeno vodstvo, da će sankcije naštetiti više Rusiji nego Europi i da će ostatak svijeta podržati europski stav.

Orban smatra da je takva strategija doživjela neuspjeh jer vlade u Europi padaju "poput domina", dok su cijene energenata drastično porasle, što su dokazi da je potrebna nova strategija.

"Sjedimo u automobilu koji ima probušene sve četiri gume: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način", rekao je Orban svojim pristašama.

Kazao je i da Ukrajina nikada neće dobiti rat "jer jednostavno ruska vojska ima asimetrijsku dominaciju".

Orban je rekao i da nema šanse za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

"Budući da Rusija želi sigurnosna jamstva, ovaj se rat može okončati samo mirovnim pregovorima između Rusije i Amerike", poručio je mađarski premijer.

Prijetnja recesije

Orban smatra da ekonomska recesija prijeti cijeloj Europi te da je ugrožena i mađarska ekonomija. Analitičari predviđaju usporavanje rasta mađarskog BDP-a na oko 2,5 posto iduće godine.

"Moramo postići novi dogovor s Europskom unijom, ti financijski razgovori su u tijeku i mi ćemo se dogovoriti", rekao je.

Spor oko milijardi eura iz fondova EU utjecao je na pad vrijednosti forinte u proteklim tjednima.

Orbanova je vlada obznanila mjere za smanjenje proračunskog deficita i ukidanje višegodišnjih ograničenja maksimalnih cijena plina i električne energije za kućanstva s većom potrošnjom.

Orban je istaknuo da bi zadržavanjem te mjere proračun ostao bez više od 2 trilijuna forinti.

Europska komisija tvrdi da se u Mađarskoj nenamjenski troši novac iz europskih fondova zbog koruptivnih javnih natječaja.

Također je izrazila zabrinutost po pitanju neovisnosti mađarskog pravosuđa, medija i nevladinih organizacija.

Orban tvrdi da su takvi prigovori neosnovani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 02:54