SIGURNOSNA SURADNJA

Strah od Kine i Sj. Koreje doveo do povijesne odluke: ‘Želimo postati smrtonosniji, agilniji, sposobniji‘

SAD i Japan objavili su nove inicijative namijenjene jačanju njihove sigurnosne suradnje

Yasukazu Hamada i Lloyd Austin

 Saul Loeb/Afp

Sjedinjene Države i Japan objavili su u srijedu nove inicijative namijenjene jačanju njihove sigurnosne suradnje, suočeni s prijetnjama Kine i Sjeverne Koreje usred pojačanih napetosti u regiji Pacifika.

"Danas najavljujemo povijesnu odluku o optimizaciji položaja američkih snaga u Japanu", rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Washingtonu s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, japanskim ministrom vanjskih poslova Hayashijem Yoshimasom i japanskim ministrom obrane Hamadom Yasukazuom.

Planirane akcije "pojačat će kapacitete odvraćanja u regiji i omogućiti nam da učinkovitije branimo Japan i njegov narod", rekao je Austin. Među konkretnim mjerama navodi se i "prilagođavanje prisutnosti američkih trupa" na japanskom otoku Okinawi.

image

Yasukazu Hamada, Yoshimasa Hayashi, Antony Blinken i Lloyd Austin

Saul Loeb/Afp

Austin je rekao da su "u sve izazovnijem sigurnosnom okruženju" dvije strane odlučile do 2025. reorganizirati 12. pukovniju u Japanu kako bi postala "smrtonosnija, agilnija, sposobnija". O daljnjim planovima raspravljat će se na sastanku američkog predsjednika Joea Bidena i japanskog premijera Fumija Kishide u Bijeloj kući koji je zakazan za petak.

Japan je nedavno najavio masovno proširenje svojih obrambenih kapaciteta u svjetlu kineske težnje za prevlašću u regiji i prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Pjongjang je nedavno izveo niz raketnih proba, pojačavajući napetosti na Korejskom poluotoku. Promatrači strahuju da bi uskoro mogao uslijediti novi nuklearni test Sjeverne Koreje.

image

Yoshimasa Hayashi i Antony Blinken

Saul Loeb/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:26