RUSKO POVLAČENJE

Strah od Harpuna i naleta bijesa svjetske javnosti: Putin je odustao od još jednog velikog cilja

Rusko pregrupiranje smanjuje pritisak na ukrajinsku obranu, a, kako se čini, Rusija vjerojatno zasad odustaje od ideje osvajanja Odese

Brodovi ispred Odese

 Twitter/

Ruska Crnomorska flota povukla se na 100 kilometara udaljenosti od obale koju kontrolira Ukrajina, dijela od Mikolajiva preko Odese do rumunjske obale. Izvijestila je tako ukrajinska mornarica u ponedjeljak.

Važna je to vijest jer se time smanjuje pritisak na ukrajinsku obranu, a, kako se čini, Rusija vjerojatno zasad odustaje od ideje osvajanja Odese kao što je iz planova izbacila i Kijev.

Kako se u politici ništa ne događa slučajno, tako nije slučajno da je u ponedjeljak u dvodnevni posjet Odesi došla njemačka ministrica za kulturu Claudia Roth. Nakon dolaska je, prenosi njemačka agencija dpa, izjavila kako želi pokazati da se napada i kultura. Isti je dan objavljeno da Kijev, Ankara i Moskva pregovaraju o stvaranju uvjeta za izvoz žitarica koje ne mogu izaći iz Ukrajine, a vitalno su potrebne zemljama od kojih nekima, primarno u Africi, ali i Pakistanu, prijeti i glad.

Riječ je o oko 25 milijuna tona što je logistički nemoguće prevesti kopnom, između ostalog i zbog neusklađenosti željezničkih pruga. Iz Kijeva upozoravaju da bi do jeseni, ako ne bude izvoza (preko ukrajinskih je luka išlo 90 posto žitarica kupcima), zarobljeno moglo biti 75 milijuna tona. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu bi o tome trebao pregovarati u Ankari kamo će, za razliku od Beograda, doći bez problema jer je moguć izravni let.

Stižu Harpuni

Dolazak njemačke ministrice može se smatrati važnim signalom mira u Odesi koji otvara prostor za stvaranje trgovačkih koridora kojima bi se izvozila hrana. Rusija je svjesna da u svijetu jača bijes zbog zabrane izvoza žitarica iz Ukrajine i nije isključeno da pod krinkom "pomoći" zemljama koje su u potrebi sakrije neupitan neuspjeh na tom dijelu bojišta. Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio Mackyja Salla, predsjednika Senegala, trenutačno predsjedavajućeg Afričke unije.

Putin je tada zanijekao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman olakšati isporuku žita. Tome treba dodati i vojni element, uspješno ukrajinsko korištenje raketnih sustava koji stižu sa Zapada. Raketama Neptun je potopljena krstarica Moskva, zastavni brod, a sada stižu i moćniji Harpuni. Zbog toga se flota pomakla dovoljno daleko da joj ne predstavljaju ugrozu. Moskva ipak ne kani prepustiti kontrolu nad pomorskim putovima Kijevu, što se iščitava iz obavijesti ukrajinske mornarice da su ojačani ruski obalni raketni sustavi Bal i Bastion na Krimu i u oblasti Herson.

Britansko Ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage ojačale obrambene položaje na Zmijskom otoku i tako, i bez prisutnosti brodova, zadržavaju moćnu liniju kontrole sveg pomorskog prometa iz Odese i ostalih luka na zapadnom dijelu ukrajinske obale. Taj je mehanizam pomorske kontrole za Rusiju isplativiji jer ne dovodi u opasnost brodove, a potapanje Moskve je imalo snažan, i to negativan moralni i propagandni utjecaj. Na sigurnoj udaljenosti sada je raspoređeno oko 30 ruskih brodova i podmornica, prenose ukrajinski izvori.

Zbog toga je točan prvi dio izvijesti ukrajinske mornarice da su lišili rusku Crnomorsku flotu potpune kontrole nad sjeverozapadnim dijelom Crnog mora, ali netočan je drugi dio u kojem se navodi da je to sada postala "siva zona". I dalje je to prostor gdje je nemoguće sigurno ploviti bez dogovora s Rusijom. Iako bi rizik ruskim brodovima za ulazak u područje pod dometom ukrajinskih raketa bio veći nego dosad, to još nije u punom smislu riječi "siva zona".

Ruski kopneni koridor

Zato je teško očekivati, kako prenosi Institut za istraživanje rata (Institute for the Study of War), da bi Ukrajina, zbog povlačenja ruske flote, mogla iskoristiti ove uspjehe kako bi ublažila ekonomski pritisak blokade luka uz moguće otvaranje novih ruta kojima bi joj stizala međunarodna pomoć. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, govoreći o koridorima za pomorski izvoz hrane, navodi da će brodovi moći prolaziti nakon što "naša vojska zajamči da ne prenose oružje". Takav se model plovidbe neće mijenjati dok Rusija kontrolira Zmijski otok. Ukrajina zasad nema snage izbaciti rusku vojsku s te dobro utvrđene čvrste platforme u moru.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje su pod ruskom okupacijom, razminirane i spremne za nastavak trgovine žitaricama. Riječ je lukama na Azovskom moru, istočno od Krima, koje su pliće i mogu primati manje brodove od, primjerice, Odese na zapadu. Već su prije ruski izvori objavili da je iz Mariupolja otišao brod s metalom prema Rusiji.

Šojgu je rekao i da su ruske vojne snage stvorile "potrebne preduvjete za potpunu ponovnu uspostavu željezničkog prometa između Rusije, Donbasa i Krima" te da su počeli "dostavljati teret u ukrajinske gradove Mariupolj, Berdjansk i Herson" na 1200 kilometara novootvorenih željezničkih tračnica. Prvi je to korak u učvršćivanju "kopnenog koridora" između Rusije i krimskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. godine. Upravo je taj koridor jedan od rijetkih vojnih ciljeva koje je Moskva uspjela ostvariti u više od 100 dana rata. Tako će se smanjiti pritisak na most preko Kerčkih vrata na ulazu u Azovsko more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:43