NEUKROĆENE KOZE

Stotine teroriziraju idilični otok, gradonačelnik povukao očajnički potez: ‘Vodite ih, samo vam treba čamac!‘

Životinje ulaze u domove, uništavaju parkove i vrtove, ruše ograde

Otok Alicudi

 Alfio Garozzo/Akg-images/Profimedia/Alfio Garozzo/akg-images/profimedia

Idiličan talijanski otok Alicudi donedavno se mogao pohvaliti populacijom od samo stotinjak stanovnika i otprilike stotinu neukroćenih koza koje su lutale otočnim krajolicima. Međutim, ove je godine ta osjetljiva ravnoteža narušena.

Otok su preplavile koze, njih čak šest puta više nego dosad, pa je gradonačelnik Riccardo Gullo uputio molbu za pomoć. Pozvao je sve da im pomognu u rješavanju ovog, nesvakidašnjeg problema.

Gradonačelniku nije bitno imate li iskustva u uzgoju koza, važno je samo da posjedujete čamac kojim životinju ili više njih možete prevesti s otoka.

Inicijativa je dio programa "Udomi kozu", a gradonačelnik je bio prisiljen poduzeti je zbog štete koje su koze radile mještanima. One su, naime, zadirale u stambena područja, infiltrirale se u domove, jele lišće u javnim parkovima, privatnim vrtovima i živicama,a često su uzrokovale i urušavanje kamenih suhozida ne koje su se pokušavale popeti.

Prema sicilijanskoj regionalnoj vladi, koze je na otok prije dvadesetak godina doveo poljoprivrednik koji ih je potom napustio. U početku su samostalno pasle na liticama Alicudija, u slikovitom obilježju vulkanskog otoka.

Međutim, ostavljene bez nadzora, njihova je populacija eksponencijalno eksplodirala. Zainteresirani koji žele smjestiti do 50 koza moraju do 10. travnja službeno zatražiti dopuštenje zajednice. Dovoljno je poslati zahtjev e-mailom lokalnim vlastima i platiti 16 eura biljega.

"Primili smo brojne upite od početka programa", otkrio je Gullo za CNN, a naglasio je i zanimanje poljoprivrednika sa susjednog otoka Vulcano poznatog po proizvodnji kozjeg sira. Iako se preferira pripitomljavanje životinja umjesto njihovog konzumiranja, vlasti neće pomno ispitivati namjere potencijalnih posvojitelja.

Nakon dodjele, primatelji imaju rok od 15 dana da uhvate i premjeste koze s otoka. Distribucija će se nastaviti dok se domaće stado značajno ne smanji, no nekoliko će koza ostati šarmirati turiste.

Alicudi, najrjeđe naseljen među Liparskim otocima uz sjevernu obalu Sicilije, nije specifičan samo po kozama. Privlačan je i zbog lokalnog kruha s LSD-om, iako je zabranjen 1950-ih, a omiljeno je odredište ljubitelja jedrilica i vulkana s pogledom na erupcije vulkana Stromboli.

Suroviti otok ima istaknuti vulkanski stožac koji se uzdiže iz Tirenskog mora, a na njemu nema hotela ni cesta. Umjesto toga, prijevoz se oslanja na mule i magarce koji gaze strmim stazama, što je dio turističke ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:37