POTREBA ZA STRELJIVOM

Stoltenberg u Južnoj Koreji: ‘Ukrajincima treba poslati oružje. Ne želimo pobjedu autokracije i tiranije‘

Sjeverna Koreja njegov posjet nazvala je ‘uvertirom u sukob jer donosi tamne oblake ‘novog hladnog rata‘ u azijsko-pacifičku regiju

Jens Stoltenberg 

 John Thys/AFP

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Južnu Koreju da pojača vojnu potporu Ukrajini, navodeći druge zemlje koje su promijenile svoju politiku nedavanja oružja zemljama u sukobu nakon ruske invazije.

Stoltenberg je u nedjelju stigao u Južnu Koreju u sklopu putovanja čija je svrha jačanje veza s američkim saveznicima usred rata u Ukrajini i rastućeg rivalstva s Kinom, a u ponedjeljak će posjetiti Japan.

Na sastancima s visokim južnokorejskim dužnosnicima, Stoltenberg je tvrdio da su događaji u Europi i Sjevernoj Americi međusobno povezani s drugim regijama te da savez želi pomoći u upravljanju globalnim prijetnjama jačanjem partnerstava u Aziji.

Govoreći na Institutu za napredne studije Chey u Seulu, zahvalio je Južnoj Koreji na dosadašnjoj pomoći Ukrajini, koja ne uključuje oružje, ali je pozvao da učini više, navodeći kako postoji "hitna potreba" za streljivom. Rusija invaziju naziva "specijalnom operacijom".

Južna Koreja je potpisala velike ugovore opskrbljujući stotine tenkova, zrakoplova i drugog oružja članici NATO-a Poljskoj od početka rata, ali je južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao kako zakon njegove zemlje protiv isporuke oružja zemljama u sukobima otežava isporuku Ukrajine oružjem.

Stoltenberg je primijetio da su zemlje poput Njemačke, Švedske i Norveške imale slične politike, ali su ih promijenile.

"Ako ne želimo pobjedu autokracije i tiranije, onda (Ukrajincima) treba oružje, to je realnost", rekao je.

U priopćenju koje su u ponedjeljak prenijeli državni mediji, Sjeverna Koreja je Stoltenbergov posjet nazvala "uvertirom u sukob i rat jer donosi tamne oblake ‘novog hladnog rata‘ u azijsko-pacifičku regiju".

Prošle godine Južna Koreja otvorila je svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u, obećavši produbljivanje suradnje u neširenju oružja, kibernetičkoj obrani, borbi protiv terorizma, odgovoru na katastrofe i drugim sigurnosnim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:18