SLUČAJ SE ISTRAŽUJE

Stoltenberg demantirao tvrdnje Banožića i Plenkovića: ‘Letjelica nije bila naoružana!‘

‘Preliminarna istraga ukazuje da to nije bila naoružana letjelica, te da joj je ponestalo goriva i da se zato srušila u Zagrebu‘

Jens Stoltenberg

 Afp, Cropix

Jens Stoltenberg, prvi čovjek NATO-a, na press konferenciji demantirao je tvrdnje Plenkovića i Banožića da je letjelica koja je pala u Zagrebu bila naoružana. Novinar Jutarnjeg lista Augustin Palokaj izravno je pitao Stoltenberga kako je moguće da je letjelica od 6 tona preletjela tri države koje su članice NATO-a i pala usred Zagreba, a šef NATO-a je odgovorio:

- Razgovarao sam s Plenkovićem, surađujemo kako bi utvrdili činjenice. Preliminarna istraga ukazuje da to nije bila naoružana letjelica, te da joj je ponestalo goriva i da se zato srušila u Zagrebu. Imat ćemo preciznije činjenice nego što ih imamo do sada. Važno je znati da saveznici razmjenjuju informacije i da je dron bio praćen od stane NATO-ovog sustava i da se na kraju srušio u Zagrebu. Moramo razmijeniti informacije i nakon toga ćemo doznati više. Moramo puno više uložiti u radarsku kontrolu i u naše protuzračne sustave, to i činimo tako što smo rasporedili sustav Patriot na istočnim granicama - rekao je Stoltenberg koji je uvjeren da je incident na Jarunu bio puka nesreća.

- Istražujemo incident vezano uz dron koji je pao u Hrvatskoj. Koliko sad znamo, to nije bio napad. Reagirat ćemo ako bude potrebno, a moramo imati i komunikaciju s Rusima da se incidenti ne pretvore u opasne situacije. Zato pojačavamo svoju prisutnost - rekao je Stoltenberg koji je prije Zagreba komentirao i pad drona u Rumunjskoj.

- Pojačavamo svoju sigurnost i budnost, to činimo i raspoređivanjem sustava Patriot na istočnim granicama Saveza, pojačavamo zračne patrole, To nam pomaže u praćenju situacije i da reagiramo ako bude potrebno. Što se tiče ulaska ruske letjelice u rumunjski zračni prostor, provodi se istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:23