RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Stižu zastrašujuće snimke iz Odese; Orban poručio: Moramo radikalno ojačati vojsku

Ključne događaje 128. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Bombardiranje Odese

 Ukrajinska Državna Hitna Služba/

Ključni događaji:

- Najmanje 17 poginulih od ruskih projektila u blizini Odese

- Zelenski: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka strateška pobjeda

- Američki dužnosnik: Kina ne daje materijalnu potporu Rusiji u ratu u Ukrajini


>>>NOVO 11:36 Slovenski premijer Robert Golob upozorio je, vezano uz ruski utjecaj na Balkanu, kako zemlje tog područja moraju "skovati planove" kako se suprotstaviti očitom ruskom utjecaju na tamošnju javnost i "informacijskom ratu" koji dolazi iz Moskve.

U razgovoru za britanski BBC, Golob je, na marginama jučer završenog samita NATO-a u Madridu, kazao kako su "dijelovi tamošnjeg stanovništva naklonjeni stajalištima Moskve i zato s vladama na Balkanu treba poraditi kako ih približiti europskom stajalištu". No, naklonost stanovništva prema Rusiji moramo ukalkulirati, a ne ignorirati, te naći makar krhku ravnotežu, upozorio je slovenski premijer.

image

Robert Golob

John Thys/Afp

Kako prenose slovenski mediji, on je upozorio i na dosadašnje pogreške u odnosu Zapada prema Rusiji, iz čega, kako je dodao, treba izvući pouke.

"Događaji u Ukrajini možda bi se odvijali drukčije da je NATO u odnosu prema njoj postupao onako kako je postupao prema Kini. To je lekcija iz koje moramo učiti", kazao je slovenski premijer, kako ga citiraju slovenski mediji.

U razgovorima za slovenske medije tijekom samita, Golob je najavio ubrzanje napora da Slovenija što prije postigne cilj o podizanju financiranja svoje vojske na 2 posto BDP-a, prema dogovorima u NATO savezu, te naveo da će njegova vlada promijeniti raniji plan da se to postigne tek do 2030. godine.

"Ja vjerujem da slovenski vojnik na zapadnom Balkanu može bitno više doprinijeti nego na nekom drugom području kojega manje poznaje", kazao je Golob u vezi obrambenog akcijskog plana zapadne alijanse za jačanje njenog istočnog krila prema Rusiji.

Taj plan će, po njegovim riječima, sadržavati i ocjenu koja članica može na pojedinom području dati komparativno gledano veći doprinos od ostalih.

"To svakako znači da će Slovenija morati temeljito odvagati dosadašnju obrambenu i sigurnosnu doktrinu, ali uvijek unutar NATO-a. Jer samo unutar NATO-a i kroz zajedništvo svih članica možemo biti uspješni u suočavanju s budućim izazovima", istaknuo je Golob. Dodao je da će njegova vlada u roku nekoliko mjeseci donijeti plan povećanja proračunskih sredstava za vojsku kako bi se prilagodila novoj situaciji i promjeni doktrine obrane i odvraćanja NATO saveza.


11:08 Ukrajina sada ima "vrlo jasnu europsku perspektivu", ali put do članstva u Europskoj uniji traži vrijeme i veliki napor, rekla je u petak predsjednica Europske komisije obraćajući se ukrajinskom parlamentu.

Europski čelnici prošli su tjedan dali Ukrajini status kandidata, formalno otvarajući proces za koji se vjeruje da će trajati godinama prije nego ta zemlja postane članica Unije koja danas ima 27 država.

Obraćajući se video vezom ukrajinskim zastupnicima, Ursula von der Leyen je naglasila napredak koji je zemlja učinila na putu za EU, dok se brani od ruske agresije koja je počela 24. veljače.

"Ukrajina sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu. I Ukrajina je zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji, nešto što je izgledalo gotovo nezamislivo prije samo pet mjeseci", poručila je parlamentarcima i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju.

"Put je dug ali Europa će biti na vašoj strani na svakom koraku tog puta, koliko god bude trebalo, od ovih tamnih dana rata do trenutku kada ćete proći kroz vrata koja vode u našu Europsku uniju", kazala je, dodajući da su mnoge ključne reforme potrebne što prije.

"Sljedeći koraci su vam nadohvat ruke. Ali tražit će veliki napor", dodala je.

Nabrojala je kako Ukrajina između ostalog treba usvojiti zakon o medijima, provesti nova pravila koja smanjuju pretjeranu moć oligarha i imenovati najviše dužnosnike za borbu protiv korupcije.


10:17 Ovo je trenutak kada je zastava Europske unije unesena u ukrajinski parlament. Matti Maasikas, veleposlanik EU-a u Ukrajini, opisao je na Twitteru ovo iskustvo kao "dirljivo do suza".


9:46 Rodion Mirošnik, veleposlanik samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji, jutros je aktivan na Telegramu. Najprije se pohvalio da "čak i u ukrajinskom generalštabu dolazi prosvjetljenje da će uskoro potpuno izgubiti kontrolu nad teritorijem LNR".

Zatim je poručio: "Odlučeno je da će čizme ukrajinskih nacista zauvijek napustiti teritorij LNR-a".

Također je objavio vijest u kojoj se sugerira da bi jedno područje u Moskvi moglo biti preimenovano po LNR-u, vjerojatno na lokaciji zapadnih veleposlanstava u glavnom gradu Rusije.

"Osobno mi se sviđa britansko veleposlanstvo na Trgu Narodne Republike Lugansk. Mislim da je Liz Truss vrlo impresivna. Ne možete joj uskratiti takvo zadovoljstvo", napisao je na Telegramu Mirošnik.


9:21 Mađarska će ubrzati svoj program razvoja obrane, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

"Moramo radikalno povećati naše obrambene sposobnosti", rekao je za državni radio.

Naglasio je da bi se situacija mogla promijeniti, iako se ruska ratna fronta činila daleko od Mađarske.

Ponovio je kako rat u susjednoj Ukrajini treba što prije završiti.


9:01 Ukrajina sada ima "vrlo jasnu europsku perspektivu" nakon odluke Europske unije da toj zemlji dodijeli status kandidata za pridruživanje bloku, rekla je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u govoru u ukrajinskom parlamentu.


8:21 Na Twitteru su se pojavile snimke iz Odese na kojima se vidi kako je stambena zgrada koju je pogodio projektil gotovo potpuno uništena. Prema posljednjim informacijama, poginulo je 17 ljudi, a više od 30 ih je ozlijeđeno.


6:55 Broj poginulih od ruskih projektila koji su u petak rano ujutro pogodili deveterokatnu stambenu zgradu i zgradu odmarališta u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa porastao je na 17, dok su deseci građana ranjeni, priopćile su ukrajinske vlasti.

image

Pogođena stambena zgrada u Odesi

Ukrajinska Državna Hitna Služba/

Jedan projektil pogodio je zgradu u gradu Bilhorod-Dnistrovskyi usmrtivši 14 ljudi, ranio ih je 30, a izazvao je i požar u trgovini do zgrade, navedeno je priopćenju ukrajinskog ministarstva za hitne slučajeve.

Glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk izjavio je za ukrajinsku državnu televiziju da je operacija spašavanja u tijeku jer su neki ljudi ostali zatrpani ispod ruševina zgrade.

Još jedan projektil pogodio je odmaralište, rekao je Bratčuk, ubivši najmanje tri osobe, uključujući i dijete, te ranivši još jednu osobu.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje incidenata.


5:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da "protjerivanje" Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u "znak dobre volje" te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenski pozdravio je stratešku pobjedu.

image

Fregata klase Admiral Grigorovič i Zmijski otok

Russian Defence Ministry Press Office/tass/Profimedia/

"To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba", poručio je Zelenskij u noćnom video obraćanju.

S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.

Grad je rusko topništvo granatiralo iz različitih smjerova, a ruska vojska mu se približavala s nekoliko strana, izjavio je regionalni guverner Luhanska Serhij Gaidaj ukrajinskoj televiziji.

"Nadmoć u vatrenoj moći okupatora još uvijek je vrlo vidljiva. Jednostavno su za udar na nas dovukli sve svoje rezerve", rekao je Zelenski.

Ruske snage pokušavaju okružiti Lisičansk otkako su okupirale Sjeverodoneck na drugoj strani rijeke Sjeverni Donec, piše Reuters.


5:14 Sjedinjene Države nisu uočile da Kina sustavno izbjegava sankcije ili daje vojnu opremu Rusiji, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik.

To je izjavio referirajući se na mjere američkog ministarstva trgovine koje je u utorak dodalo pet kineskih tvrtki na trgovinsku crnu listu zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i obrambenoj industriji.

Pojasnio je da se poduzete mjere odnose na određene kineske tvrtke, a ne na vladu.

SAD je već upozorio na posljedice, uključujući sankcije, ako Kina ponudi materijalnu potporu ruskim ratnim naporima, no i apostrofirao da tek trebaju otkriti otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku potporu Moskvi.

Kako je Reutersu izjavio dužnosnik pod uvjetom anonimnosti, Kina Rusiji ne pruža materijalnu potporu, pa tako niti u vidu vojne opreme.

"Nismo uočili da se Narodna Republika Kina bavi sustavnim izbjegavanjem ili da isporučuje vojnu opremu Rusiji", rekao je.

Zbog agresije na Ukrajinu, Sjedinjene Države su zajedno sa saveznicima odlučile kazniti Rusiju, pa tako i dodavanjem niza ruskih kompanija i oligarha na trgovinsku crnu listu.

S druge strane, podsjeća Reuters, Kina je odbila osuditi postupke Rusije, kritiziravši i opsežne zapadne sankcije Moskvi.

Peking je također objavio da nije pružio vojnu pomoć Rusiji ili Ukrajini, no i da će poduzeti "nužne mjere" kako bi zaštitio prava svojih kompanija.


5:09 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je pokretanje prijenosa električne energije u Rumunjsku početak procesa koji bi mogao pomoći Europi da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodicima.

Zelenskijev komentar u noćnoj video poruci u četvrtak uslijedio je nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata, a četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenskij je ocijenio da je početak izvoza "još jedan značajan korak u našem kretanju prema Europskoj uniji".

"Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste europski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas, već pitanje sigurnosti za cijelu Europu", ustvrdio je Zelenski, podsjetivši i na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sustavom EU-a.

Naime, Ukrajina je sredinom ožujka postigla dogovor o pridruživanju Europskoj mreži operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (ENTSO-E) kao promatrač, a nakon što je njena mreža povezana s mrežom EU-a.

ENTSO-E je ovaj tjedan objavio da su dovršene pripreme za prvi izvoz iz Ukrajine, zajedno s električnom energijom iz Moldavije, počevši od 30. lipnja, korištenjem interkonekcije s Rumunjskom.

Uskoro će uslijediti trgovanje električnom energijom na drugim interkonekcijama između Ukrajine i Slovačke, Ukrajine i Mađarske, kao i između Moldavije i Rumunjske. U prvoj fazi kapacitet kojim će se trgovati bit će postavljen na 100 megavata, rečeno je.

U ranijoj najavi, premijer Šmihal je rekao da bi izvozni potencijal Ukrajine prema Europi doseže 2,5 gigavata.


5:04 Ruski projektil u petak rano ujutro pogodio je višekatnu stambenu zgradu u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, usmrtivši najmanje 10 osoba, izvijestio je lokalni dužnosnik.

image

Pogođena stambena zgrada u Odesi

Ukrajinska Državna Hitna Služba/

"Broj mrtvih, kao rezultat udara na višekatnu zgradu, trenutno se popeo na 10", objavio je glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk na svom Telegram kanalu.

image

Pogođena stambena zgrada u Odesi

Ukrajinska Državna Hitna Služba/

U ranijim izvještajima govorilo se o šestero poginulih u noćnom incidentu, uključujući troje djece.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40