GLOBALNI SUMMIT

Stižu politički i poslovni lideri, ali glavna zvijezda je Musk: ‘Žele istrijebiti čovječanstvo!‘

Ranije ove godine Musk je pokrenuo vlastitu AI tvrtku pod nazivom X.ai

Elon Musk i ukrajinski zamjenik ministra za digitalnu transformaciju Georgii Dubynskyi

 Leon Neal/Afp

Umjetna inteligencija ‘najveći je tehnološki skok‘, jednako važan kao i ‘izum električne energije ili otkriće vatre‘, izjavio je britanski kralj Charles III. na otvaranju prvog svjetskog globalnog summita o sigurnosti umjetne inteligencije.

Ovoga tjedna britanski premijer Rishi Sunak ugošćuje stotinu predstavnika poslovnog i političkog svijeta kako bi razgovarali o potencijalima i zamkama umjetne inteligencije u Bletchley Parku, simbolično odabranoj lokaciji oko 80 kilometara sjeverno od Londona gdje su agenti pod vodstvom matematičara Alana Turinga dešifrirali vojne kodove koje su Njemačka i njezini saveznici koristili tijekom Drugog svjetskog rata. Budući da su te operacije pomogle završetku rata, na summitu koji se održava 1. i 2. studenoga pokušat će se naći rješenja kritičnih problema koji okružuju naprednu umjetnu inteligenciju.

Za taj pothvat trebalo je okupiti svjetske stručnjake, stručnjake za umjetnu inteligenciju i političke vođe. Summit ima impresivni popis gostiju, a sudjelovat će, uz ostale, ključne osobe iz moćnih AI tvrtki kao što su Sam Altman iz OpenAI-ja, Demis Hassabis iz Google DeepMinda, potom kineski zamjenik ministra tehnologije, uz potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i premijerku Italije Giorgiu Meloni.

No, treba spomenuti da na summitu nema mnogih svjetskih čelnika, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Joea Bidena. Kanadski premijer Justin Trudeau šalje svog ministra znanosti i mogao bi prisustvovati virtualno, a ne očekuje se dolazak njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Izostanak svjetskih lidera učinit će Elona Muska, milijardera i osnivača tvrtki kao što su SpaceX i Tesla, središnjom osobom summita. Ranije ove godine Musk je pokrenuo vlastitu AI tvrtku pod nazivom X.ai, ali ona zaostaje za etabliranijim AI programerima kao što su Googleov DeepMind i OpenAI. U ponedjeljak je otkriveno da X, koji je Musk kupio za 44 milijarde dolara, sada vrijedi 19 milijardi dolara, prema internim izvještajima koje je objavio Fortune.

image
Leon Neal/Afp

"Sustavi umjetne inteligencije s inteligencijom konkurentnom čovjeku mogu predstavljati duboke rizike za društvo i čovječanstvo", izjavio je tehnološki mogul prije puta u Veliku Britaniju, razgovarajući u podcastu Joea Rogana, kontroverzne medijske osobe poznate po zapaljivim i rasističkim istupima.

Musk je postao aktivan u pozivanju na oprez u vezi s razvojem umjetne inteligencije, a njegov razgovor sa Sunakom uživo u četvrtak navečer bit će glavni događaj summita. Musk je ranije ove godine potpisao pismo kojim je pozvao na šestomjesečnu stanku u razvoju umjetne inteligencije. U Roganovom podcastu Musk je spomenuo da su neki programeri koji rade na razvoju umjetne inteligencije ‘pobornici izumiranja ljudi‘ koji ‘čovječanstvo vide kao kugu na površini Zemlje‘.

Summit, koji je Sunak pokrenuo zbog zabrinutosti o nereguliranim naprednim modelima umjetne inteligencije, usredotočit će se na egzistencijalne rizike za koje neki u industriji vjeruju da umjetna inteligencija predstavlja čovječanstvu. Ranije ovog tjedna Sunak je upozorio da bi umjetna inteligencija mogla olakšati izradu kemijskog i biološkog oružja. Govoreći za PA Media na summitu, Musk je izjavio da se prvi put u povijesti razvija nešto što će biti ‘inteligentnije od nas‘. "Dakle, nije mi jasno možemo li zapravo kontrolirati tako nešto, ali možemo težiti da ga vodimo u smjeru koji je koristan čovječanstvu", rekao je.

Konferencija će istražiti moguće scenarije u kojima bi visoko inteligentna umjetna inteligencija mogla donositi odluke štetne za ljude. Lideri iz poslovnog i političkog svijeta pokušat će osmisliti skup globalnih načela s kojima će se ubuduće razvijati umjetna inteligencija. Uoči summita sudionici su dogovorili zajedničku Deklaraciju iz Bletchleyja o sigurnosti umjetne inteligencije. Sporazum su potpisali predstavnici 28 zemalja i Europske unije, uključujući Kinu. Britanska ministrica tehnologije Michelle Donelan pozdravila je deklaraciju kao ‘značajno postignuće‘ koje ‘postavlja temelje za rasprave‘.

Vlada je rekla da je samo po sebi uspjeh dovesti stručnjake za AI u istu prostoriju u isto vrijeme da razgovaraju, osobito ako je tu i Kina. No, kritičari smatraju da dvodnevne rasprave možda neće biti dovoljne za obuzdavanje ili sprečavanje razvoja sve moćnijih i nepredvidljivih modela umjetne inteligencije.

Summit u Bletchleyju bit će jedan u nizu planiranih događaja. Sljedeći sastanak o sigurnosti umjetne inteligencije ugostit će Južna Koreja za šest mjeseci, a zatim Francuska za godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:55