LEDENI PAKAO U SAD-U

Stiže arktička oluja, temperature će negdje biti i -55°C: ‘Ozebline su moguće u roku pet minuta‘

Ovo nije običan snijeg, kao kad ste bili djeca, ovo su ozbiljne stvari, upozorio je Biden

Chicago

 Kamil Krzaczynski/Afp/Profimedia/Kamil Krzaczynski/afp/profimedia

Niske temperature koje uzrokuju kaos diljem SAD-a i Kanade mogu dovesti do ozeblina na goloj koži u samo pet do deset minuta, upozoravaju stručnjaci.

Zbog snažne arktičke oluje više od 135 Imlijuna ljudi dobilo je upozorenje uoči jednoga od najprometnijih vikenda u godini.

Upozorenje se odnosi na stanovnike američkih država od jedne obale do druge, ali i na područje u blizini američko-meksičke granice te sunčane Floride i toplog Teksasa.

Weather Channel nevrijeme je nazvao Zimska oluja Elliot, a prema prognozama američkih medija očekuje se najhladniji Božić od kasnih osamdesetih.

image

Zaleđene ulice u Chicagu

Kamil Krzaczynski/Afp
image

Zaleđene ulice u Chicagu

Kamil Krzaczynski/Afp

Nacionalna meteorološka služba (NWS) priopćila je da su do kraja ovog tjedna u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 °C do -55 °C. Predviđaju da bi idućih dana više od 100 dnevnih rekorda moglo biti srušeno ili izjednačeno. Najavljeni vjetar može uzrokovati ozebline za manje od pet minuta ako se mjere opreza ne poduzmu pravovremeno, a moguće su i hipotermija i smrt zbog dugotrajnog izlaganja hladnoći, upozorio je NWS.

Ozebline nastaju kada je protok krvi smanjen, najčešće u nosu i obrazima ili prstima na nogama i rukama. Manjak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije.

Meteorolozi previđaju da bi se zimska oluja do petka mogla pretvoriti u ciklonsku ili meteorološku bombu. Riječ je o eksplozivnoj oluji koja se iznenada i brzo pojačava kao rezultat brzog pada tlaka zraka – najmanje 24 milibara tijekom 24 sata.

image

Migranti na ulicama El Pasa

John Moore/Getty Images Via Afp

- Ovo nije običan snijeg, kao kad ste bili djeca, ovo su ozbiljne stvari, rekao je jučer na briefingu u Bijeloj kući predsjednik Joe Biden.

Predviđa se da će arktička zračna masa donijeti jake udare vjetra i temperaturu od -9 stupnjeva Celzijevih u inače toplom Teksasu u El Pasu, gdje novi migranti bez dokumenata spavaju na ulicama.

image

Zaleđene ulice u Chicagu

Kamil Krzaczynski/Afp

Guvernerica New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje uoči oluje.

- Prijetnja od poplava i ledenih zastoja prouzročit će velike probleme u našoj zajednici, rekla je.

Do ledenih zastoja dolazi kada veliki komadi leda blokiraju tok rijeke i uzrokuju poplave.

Izvanredno stanje proglašeno je i u Kentuckyju, Sjevernoj Karolini, Zapadnoj Virginiji, Georgiji i Oklahomi, dok je Wisconsin proglasio "energetsku izvanrednu situaciju".

Na Floridi se očekuje najhladniji Božić u posljednjih 30 godina.

image

Kolona kamiona u Koloradu zbog zatvorene ceste

Jason Connolly/Afp
image

Kolona kamiona u Koloradu zbog zatvorene ceste

Jason Connolly/Afp
image

Zatvorena cesta u Coloradu

Jason Connolly/Afp

Grad Cheyenne u Wyomingu postavio je rekord u najvećem padu temperature tijekom jednog sata. Naime, u roku od 30 minuta temperatura se spustila s +6 na -16 stupnjeva Celzijevih.

Najveće zračne luke su otkazale tisuće letova zbog jačanja oluje. U očekivanju otkazivanja letova, velike zrakoplovne tvrtke poput Uniteda, Delte i American Airlinesa ponudile su putnicima ukidanje zrakoplovnih naknada ako se odluče promijeniti datum letenja.

Prometnice duž granice između Colorada i Wyominga su bile zatvorene u srijedu zbog gotovo nikakve vidljivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:40