PRAKSA U NAMIBIJI

Sterilizirali žene zaražene HIV-om: Prisiljavali ih na potpisivanje pristanka za vrijeme poroda

Liječnici neslužbeno tvrde da samo provode Vladinu direktivu, uvedenu 2001. godine, po kojoj svaku HIV-pozitivnu ženu treba smjesta sterilizirati
 AP Photo/Rebecca Blackwell

Visoki sud u Namibiji presudio je u ponedjeljak protiv Vlade koja je prisilila najmanje tri žene zaražene virusom HIV-a na pristanak na sterilizaciju nakon poroda.

Namibijski Centar za pravnu pomoć zastupa ukupno 18 žena koje tvrde da su ih javne bolnice sterilizirale bez njihovog svjesnog pritiska.

Jedna od HIV-pozitivnih žena koje tuže vladu, Emilia Handumbo, izjavila je prošle godine kako su joj samo pružili papire za potpisati dok je u javnoj bolnici imala trudove.

Prema presudi, prisiljavanje žena na pristanak za vrijeme porođaja, dok su u strašnim bolovima predstavlja kršenje ljudskih prava.

Tri žene koje su prve podigle tužbu protiv Vlade dobit će novčanu odštetu, no još nije određeno u kojem iznosu.

Odvjetnica Centra Corinna van Wyk tvrdi da su Handumbo i druge dvije žene samo primjer prakse iskvarenog zdravstvenog sustava.

- Liječnici ih iskorištavaju. Šteta je očito trajna, ne samo fizička. Ove žene izložene su diksriminaciji u društvu jer više ne mogu rađati djecu, rekla je van Wyk.

Liječnici neslužbeno tvrde da samo provode Vladinu direktivu, uvedenu 2001. godine, po kojoj svaku HIV-pozitivnu ženu treba smjesta sterilizirati.

No zamjenik državnog tajnika u namibijskom ministarstvu zdravstva Norbert Foster tvrdi da sterilizacija HIV-pozitivnih žena ‘uopće nije’ službena direktiva.

- To nije naša pozicija, rekao je i dodao da prisiljavanje žena na potpisivanje dokumenata o pristanku “ne bi bilo u skladu” s Vladinom politikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:19