SASTANAK U POLJSKOJ

Stav socijaldemokrata: "Samo oslobođena Ukrajina može pregovarati s Rusijom"

‘Zaključeno je da treba pojačati europsku kontribuciju NATO-u i jačati obrambene kapacitete EU‘

Siniša Hajdaš Dončić (drugi zdesna) na sastanku socijaldemokrata u Varšavi

 Fion Grosse/SDP.hr

Europske socijaldemokratske stranke na europarlamentarne izbore koji će se održati u svibnju iduće godine (ali i na nacionalne izbore) idu sa zajedničkim stavom prema ratu u Ukrajini i energetskoj krizi.

Pod pokroviteljstvom PES-a (Party of European Socialists) - krovne organizacije koja okuplja 33 socijaldemokratske stranke u Europi, i njemačkog SPD-a, socijaldemokrati srednje i istočne Europe te baltičkih zemalja definirali su svoje političko polazište prema kojem se Ukrajina mora prvo vojno osloboditi, a tek se nakon toga može ući u pregovore s Rusijom, kako se mora izgraditi nova sigurnosna struktura EU, koja podrazumijeva dugoročne planove naoružavanja, te graditi energetska neovisnost.

Rezime je to sastanka održanog 7. i 8. ožujka u Varšavi, na kojemu su vodeću ulogu imali predsjednik PES-a, bivši švedski premijer Stefan Löfven, te predsjednik njemačkog SPD-a Lars Klingbeil, koji je u Varšavu stigao ravno iz Kijeva.

Nastaviti i vojnu pomoć

- Zaključeno je da treba pojačati europsku kontribuciju NATO-u i jačati obrambene kapacitete EU, raditi na osiguranju energetske suverenosti, jačanju demokracije i da nema normalizacije odnosa s Rusijom dok god Putin provodi imperijalističku ratnu politiku - kazao je zamjenik predsjednika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, koji je svoju stranku predstavljao u Varšavi.

- Svi smo na poziciji da rat u Ukrajini može završiti tek nakon oslobađanja Ukrajine. Sada pregovori nisu mogući, nego o njima možemo razgovarati tek nakon što se Ukrajina vojno oslobodi - kaže Hajdaš Dončić i navodi kako socijaldemokrati smatraju da u Europi treba jačati proizvodnju oružja i u tome kontekstu sklapati dugoročne ugovore.

- Na sastanku sam iznio iskustva Hrvatske iz Domovinskog rata, koja idu u prilog zaključku da su pregovori mogući tek nakon vojnog oslobađanja zemlje - kazao je drugi čovjek SDP-a i naglasio kako je i predsjednik njemačkog SPD-a Lars Klingbeil iznio vrlo jasan stav da se mora nastaviti vojna i humanitarna pomoć Ukrajini.

- Socijaldemokrati moraju imati iste stavove oko nekoliko ključnih stvari i prezentirati ih kao dio svog programa na europarlamentarnim, ali i nacionalnim izborima - rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje kako SDP, koji je izričito protiv bilo kakvih razgovora i pregovora s Putinom dok traje agresija na Ukrajinu i koji se zalaže za vojnu pomoć Ukrajini, može istodobno podupirati svog bivšeg stranačkog šefa, predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji smatra da se u Ukrajini vodi rusko-američki rat i miljenik je Putinovih medija, Hajdaš Dončić odgovara da SDP nije u raskoraku niti se zbog Milanovića može govoriti o njihovoj nedosljednosti.

Došao i Kwasniewski

- Mislim da Milanović nije protiv politike koju socijaldemokrati usvajaju na europskoj razini, nego se radi o tome da se oko obuke ukrajinskih vojnih snaga Vlada nije konzultirala s Uredom predsjednika i nije poštovala proceduru - kazao je Hajdaš Dončić.

Na sastanku u Varšavi bili su uz ostale bivši poljski predsjednik Aleksander Kwaśniewski, László Andor iz Budimpešte, bivši član EK, sada glavni tajnik FEPS-a, te Robert Biedron, čelnik poljske Nove ljevice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:00