POTAKNUT RATOM

Stanodavac izbo dječaka (6) nožem 26 puta, teško ranio i njegovu mamu: ‘Vi muslimani morate umrijeti!‘

Muslimanska organizacija za građanske slobode nazvala je zločin ‘najgorom noćnom morom‘

Wadea Al-Fayoume

 Facebook/

71-godišnji muškarac iz Chicaga navodno je vikao ‘vi muslimani morate umrijeti!‘ prije nego što je smrtno izbo šestogodišnjeg palestinsko-američkog dječaka i ranio njegovu 32-godišnju majku u tragediji na koju je, čini se, utjecao rat Hamasa i Izraela.

Dječak, kojeg je identificirao lokalni ogranak Vijeća za američko-islamske odnose, bio je Wadea Al-Fayoume, koji je proglašen mrtvim u bolnici nakon što ga je Joseph M. Czuba ubo 26 puta velikim vojničkim nožem, prema nalazima obdukcije objavljenima u nedjelju.

"Detektivi su uspjeli utvrditi da su obje žrtve ovog brutalnog napada bile na meti osumnjičenika jer su bili muslimani, a na napad je utjecao i tekući bliskoistočni sukob u koji su uključeni Hamas i Izraelci", stoji u priopćenju ureda šerifa okruga Will objavljenom na društvenim mrežama.

Policajci su pronašli obje žrtve u subotu kasno ujutro u kući koja se nalazi nekih 60-ak kilometara jugozapadno od Chicaga.

Majka dječaka na tijelu je imala više od desetak uboda. U nedjelju je ostala u bolnici, ali se očekuje da će preživjeti.

Policija u okrugu Will, Illinois, pronašla je Czubu u subotu vani ‘kako sjedi na tlu blizu prilaza rezidenciji‘ s posjekotinom na čelu.

Policija ga je optužila za ubojstvo prvog stupnja, pokušaj ubojstva prvog stupnja, dvije točke optužnice za zločine iz mržnje i teško nanošenje ozljeda smrtonosnim oružjem.

Al-Fayoume, palestinsko-američki dječak koji je nedavno napunio 6 godina, i njegova majka, Hanaan Shahin, identificirani su kao žrtve. Oni su dvije godine živjeli u prizemlju kuće, a osumnjičenik je bio njihov stanodavac.

Citirajući SMS poruke koje je majka uputila dječakovom ocu, osumnjičenik je navodno vikao: ‘Vi muslimani morate umrijeti!‘ prije smrtonosnih uboda.

Muslimanska organizacija za građanske slobode nazvala je zločin ‘najgorom noćnom morom‘ te su dodali da imaju uznemirujuć porast broja poziva i e-mailova mržnje otkako je izbio sukob na Bliskom istoku.

Govoreći zajedno s članovima obitelji žrtava, izvršni direktor CAIR-a Ahmed Rehab rekao je da je Czuba davio Shahin nakon što je bio pušten da uđe u njihov stan. Majka je nakratko uspjela pobjeći u kupaonici i nazvati hitnu, ali dok se vratila, Czuba je pronašao njezian sina i ubio ga, tvrdi Rehab.

"Al-Fayoume je platio cijenu za atmosferu mržnje i dehumanizacije koju, iskreno, mislim da vidimo ovdje u Sjedinjenim Državama, kao rezultat neodgovornog vodstva i jednostranih izjava koje vidimo u medijima", rekao je Rehab.

Potom je usporedio atmosferu koja je dovela do Al-Fayoumeove smrti s onom nakon terorističkih napada 11. rujna.

"Upozorili smo da ne smijemo napraviti istu pogrešku kao nakon 11. rujna", dodao je i nastavio: "Dobili smo obećanja da se više nećemo vratiti u taj ružan, mračni svijet i evo nas. U konačnici, krivnja leži na počinitelju, ja za ubojstvo krivim ubojicu."

Međutim, i dalje smatra da su mediji i političari utjecali na Czubu, za kojeg je rekao da je već nekoliko puta komunicirao s obitelji i nije izazvao nikakvu sumnju.

Czuba je odveden u zatvor za odrasle okruga Will i čeka prvo pojavljivanje pred sudom. Nije poznato ima li odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:05