‘UBIO JE SUPOVE!‘

Srpskog tajkuna napali zbog leta helikopterom: Uplašeni mladunci ispali iz gnijezda i utopili se

Vlasnik TV Pinka objavio je snimku kako helikopterom leti iznad rezervata Uvac, staništa bjeloglavih supova
Željko Mitrović
 Cropix/twitter

Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, podijelio je na Twitteru prije nekoliko dana video snimku u kojoj se vidi kako upravlja helikopterom i iz ptičje perspektive uživa u prirodnim ljepotama rezervata Uvac, staništu bjeloglavih supova, javlja portal Nova.rs.

U isto vrijeme, Fond za zaštitu ptica objavio je da su zbog helikoptera mladunci bjeloglavog supa uplašeni zvukom elise iskočili iz svojih gnijezda i utopili se u Uvačkom jezeru, na jugozapadu Srbije.

Prva službena reakcija na Mitrovićevu snimku stigla je od Narodne stranke Užice.

- Nema zaštićenih vrsta u Srbiji osim grabljivaca koji su uzurpirali vlast i oteli institucije od građana. Jedan od njih, Željko Mitrović, pohvalio se na Twitteru letom iznad rezervata Uvac, staništu bjeloglavog supa, inače zaštićene vrste, priopćeno je iz ove stranke uz objašnjenje da je Fond za zaštitu ptica objavio da je helikopter letio oko gnijezda u koloniji bjeloglavih supova.

Fond za zaštitu ptica grabljivica na svom Facebook profilu objavio je da je evidentirano šest mladunaca koji su ispali iz gnijezda, od kojih je tri spašeno zahvaljujući čuvarima i mještanima, te su prebačeni u prihvatni centar rezervata Uvac. Dodali su da nije poznato što se dogodilo s preostala tri mladunca i da je moguće da ih je više od šest, ali da ih oni nisu mogli pronaći sve.

- Iz kontrole leta su nas obavijestili da prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode ne postoji nikakva opasnost za ptice i ograničenja da se leti u rezervatu za supove. U drugim zemljama su zabranjeni niski letovi oko kolonija bjeloglavog supa u krugu od 15 km. Može li se stati na put divljanju obijesnih pojedinaca i njihovim letovima u zaštićenim područjima?, poručili su.

Iz Fonda su poručili da očekuju da nadležna tijela izađu na teren i da se riješi problem, odnosno da se zabrane letovi u zračnom prostoru rezervata, a pogotovo u blizini gnijezda, kao i hranilišta.

Gostujući na RTS-u Zoran Karić iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica navodi da je takav potez protuzakonit.

- Protiv bilo kakve logike je da vi letite helikopterom u rezervatu gdje imate ptice koje su 10 kilograma teške, imaju raspon krila od tri metra i mogu vrlo lako srušiti letjelicu. Sigurnost ljudi kao i ptica bila je ugrožena. Prije svega je odgovorna Agencija za civilno zrakoplovstvo jer je zadužena za davanje dozvola za ovakve letove, objasnio je Karić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:36