ČIJI JE ZNANSTVENIK

Srbin izveo mali ‘eksperiment‘ kako bi dokazao porijeklo Nikole Tesle pa izazvao novi kaos: Oglasili se i Hrvati

- Iako mislim da svi znaju i nema sumnje tko je bio Nikola Tesla, učinio sam ovo zbog rasprava...

Nikola Tesla

 -/Mary Evans Picture Library/Profimedia/-/mary Evans Picture Library/profimedia

Autor koji stoji iza Instagram profila @geografijica napravio je mali ‘eksperiment‘ kako bi ‘zaključio‘ raspravu o tome čiji je Nikola Tesla.

Naime, pretražio je Wikipediju na svim europskim jezicima, uključujući sve europske zemlje, i pokazalo se da svugdje stoji da je Tesla srpski znanstvenik i izumitelj, osim na hrvatskoj Wikipediji, gdje piše da je hrvatski znanstvenik i izumitelj, ali srpskog porijekla, piše Blic.

– Iako mislim da svi znaju i nema sumnje tko je bio Nikola Tesla, ali zbog stalnih rasprava o tome tko je on zapravo bio, došao sam na ideju pretražiti Wikipediju na svim europskim jezicima, svim europskim zemljama i evo rezultata - stoji u opisu objave.

– Rođen je na području Vojne krajine, otac mu je bio pravoslavni svećenik, ne može biti Hrvat i prestati se glupirati. Pravoslavni Hrvati ne postoje, dok katolički Srb itekako postoje, čak su i glasniji od pravih Hrvata - stoji u komentaru koji je dobio najviše lajkova.

Mnogi su se pitali zašto se o tome još uvijek raspravlja, a čak su i neki Hrvati pisali da Tesla nema nikakve veze s Hrvatskom.

- Nitko, ali baš nitko u Hrvatskoj ne tvrdi da je Tesla Hrvat. Pripadnik je srpske manjine u Hrvatskoj, rođen je i proživio gotovo četvrtinu svog života u Hrvatskoj. Tesla je nedvosmisleno rekao da je podjednako ponosan na svoje srpsko podrijetlo i hrvatsku domovinu. Tragedija je da se čovjek koji bi trebao biti simbol suradnje naša dva naroda i naše dvije države, genije koji nikako ne pripada samo nama ili vama, danas koristi za besmislene borbe. Pozdrav iz Zagreba! - napisala je jedna Zagrepčanka.

- Ni Hrvati ne misle da on ima veze s Hrvatskom. To pričaju budale koje misle da će nas tako živcirati - dodao je drugi komentator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:03