NOVO VODSTVO

Srbijanska agencija Tanjug objavila imena nove glavne urednice i ravnateljice

‘Cilj nam je da budemo točni, najbrži, objektivni i vjerodostojni‘, poručila je na službenoj stranici Tanjuga Jovana Joksimović
 Milan Maricic/Ata Images/Profimedia

Agencija Tanjug, koja će tijekom sljedećih 10 godina zadržati svoje servise i žigove u okviru privatnog poduzeća "Tačno", objavila je u petak imena novog vodstva kuće koje je istaknulo da je njihov cilj modernizirati medijsku kuću, osnovati televiziju i raditi točno, najbrže, objektivno, vjerodostojno.

Nova glavna i odgovorna urednica postaje dugogodišnja tv-novinarka i voditeljica Jovana Joksimović, a nova ravnateljica Manja Grčić koja je najavila modernizaciju agencije i otvaranje televizije Tanjug.

"Privilegij je dobiti mogućnost nastaviti tradiciju dugu gotovo 80 godina. Cilj nam je da budemo točni, najbrži, objektivni i vjerodostojni", poručila je na službenoj internetskoj stranici Tanjuga Joksimović.

Glavna urednica je supruga glazbenika i skladatelja Željka Joksimovića, jednog od suvlasnika poduzeća "Tačno", kojem je Vlada Srbije ustupila pravo korištenja Tanjugovih žigova i servisa.

Srbijanska novinska agencija Tanjug i servisi te agencije izbrisani su u utorak 9. ožujka iz Agencije za privredne registre (APR), a beogradska tvrtka "Tačno", koja je krajem 2020. stekla pravo koristiti se imovinskim pravima i žigovima agencije.

Istodobno je registrirala šest Tanjugovih servisa: Tanjug servis vijesti, Tanjug servis vijesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug livestream i Biz servis Tanjug. Kao njihov izdavač navedena je tvrtka "Tačno", čija je ravnateljica Manja Grčić.

Joksimović je poručila da će Tanjug i dalje biti "okosnica svih važnih događaja u zemlji, regiji i svijetu“, a ravnateljica "Tačno" d.o.o. koje će upravljati agencijom, najavila je velika financijska ulaganje, te osnivanje televizije Tanjug.

"Modernizacija Tanjuga počinje. Plan je da, kao i sve što smo do sada radili, unaprijedimo, da iskoristimo brend i tradiciju i naše znanje kako bismo napravili najmoderniju agenciju u regionu. U planu su velika financijska ulaganja, kao i otvaranje televizije Tanjug“, naglasila je Manja Grčić.

Tanjug je, prema objavi beogradskih medija 2015. godine, službeno prestao postojati 31. listopada te godine, kad je, "sukladno zakonskom roku za privatizaciju medija u državnom vlasništvu, brisan iz evidencije Agencije za privredne registre", ali je Tanjug nastavio i dalje normalno raditi.

Tadašnji državni tajnik u Ministarstvu kulture i infomiranja Saša Mirković odbacio je tada kao netočne navode da će poslije gašenja Tanjuga početi raditi nova agencija pri srbijanskoj vladi, istaknuvši da su "privatne agencije Beta i FoNet dovoljne za tržište Srbije".

Novinska agencija Tanjug utemeljena je kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije (TANJUG) 5. studenog 1943. godine u Jajcu, a prvi veliki profesionalni zadatak bio je izvijestiti domaću i svjetsku javnost o 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) 29. studenog 1943, tijekom Drugog svjetskog rata.

Tanjug danas dnevno emitira više stotina informacija iz unutarnje i vanjske politike, gospodarstva, društva, kulture i sporta iz Srbije i svijeta, ima vlastiti video, fono i foto servis, a surađuje s vodećim svjetskim agencijama i članica je Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA).

U arhivi Tanjuga pohranjeno je više od 3,5 milijuna foto-negativa i fotografija te nekoliko milijuna tekstova i izvješća o najvažnijim događajima u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i svijetu od Drugog svjetskog rata, odnosno od utemeljenja Tanjuga do danas.

Rok za privatizaciju 73 državna medija u Srbiji istekao je 1. studenoga 2015. godine, a do tada ih prodano 36.

Srbija se u izvješćima Europske komisije o napretku u procesu eurointegracija navodi kao zemlja upitnih medijskih sloboda, premda državni dužnosnici tvrde da je sloboda medija u Srbiji "neusporedivo veća nego 2011. i 2012. godine".

Prema izvješću Reportera bez granica iz 2020. godine, Srbija je na listi slobode medija pala za tri mjesta i ta ju je organizacija u travnju lani svrstala na 93. poziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:46