CRNE PROGNOZE

Srbija počela tražiti plin mimo Rusije: ‘Nema više jeftine energije, tu priču treba zaboraviti...‘

Mislim da će se sad puno više ulagati u LNG terminale u Europi, kaže ministrica rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic

Ministrica rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je da će u utorak na skupu u Aleksandrupolisu u Grčkoj, na kojemu sudjeluje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, biti riječi o zakupu kapaciteta budućeg terminala za tekući prirodni plin (LNG).

- Počinje izgradnja LNG terminala koji će sljedeće godine biti operativan. To znači da sve zemlje koje ga namjeravaju koristiti sad razgovaraju o količinama i zakupljuju kapacitete. Za nas je to jako važno, jer mi sljedeće godine završavamo našu interkonekciju od Niša do Dimitrovgrada, prema Sofiji - rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi, a prenosi portal Politika.

Ona je objasnila kako Srbija treba izgraditi plinsku interkonekciju prema Sjevernoj Makedoniji, koja će istu takvu vezu izgraditi s Grčkom, kako bi imali više dobavljača plina i opskrbu ovim energentom s više strana.

Dodala je i da Srbija do kraja svibnja ima sporazum o opskrbi plinom s Rusijom po cijeni od 270 dolara za 1000 kubnih metara, ali da dokupljuje određene količine na slobodnom tržištu po cijeni koja je sad 1100 dolara, dok LNG stoji 850 dolara.

- Ja mislim da će se sad puno više ulagati u LNG terminale u Europi. Mi moramo puno više ulagati u podzemna skladišta plina. Nastojat ćemo zakupiti skladišta u još nekoj državi, da bismo bili sigurni tijekom ove zime. Moramo se okrenuti ka drugim dobavljačima, razgovarati s Katarom, Iranom, svim drugim državama koje mogu u budućnosti biti naši opskrbljivači - izjavila je Mihajlović, a prenio Tanjug.

Ministrica je najavila da u srijedu putuje u Sofiju gdje će s ministrima energetike Azerbajdžana, Bugarske, Grčke, Sjeverne Makedonije i Turske razgovarati o tome mogu li se dobiti dodatne količine plina iz novih azerbajdžanskih nalazišta.

- Razgovori s Rusima o produžetku ugovora počinju poslije prvosvibanjskih praznika. Postoje dvije varijante, prva je da se postigne desetogodišnji ugovor, ali po cijeni koja će biti viša od 270 dolara i drugi je da se traži produžetak postojećeg sporazuma do kraja ove godine - precizirala je Mihajlović.

Najavila je da će iduća zima biti energetski teška te da će tek 2024. biti lakša, kad bude završena interkonekcija s Bugarskom, piše Politika.

- Mi ćemo kao Ministarstvo u sljedećih mjesec dana izaći s nekim prijedlozima, jer zima 2022./23. neće biti jednostavna, zato što se ove stvari koje se događaju oko Ukrajine neće tako lako promijeniti. Srbija će morati imati dovoljne količine energenata, to znači da ćemo svi morati sudjelovati u procesu racionalizacije korištenja - naglasila je.

Dodala je da će sljedeća zima biti teška jer Elektroprivreda Srbije treba vremena za oporavak zbog svega što se događa u vezi s plinom.

- To neće biti jednostavno, mi se pripremamo za sve scenarije. Šta god da se dogodi, Srbija zna što će napraviti, ali sve to košta. Nema više jeftine energije, tu priču treba zaboraviti. Sad je cijela Europa došla u situaciju osigurati da je ima - zaključila je Mihajlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:55