PORAST NAPETOSTI

Srbi na ulicama Kosova razvili golemu zastavu, sukobe komentirao i Kremlj: ‘Njihovi interesi moraju biti zaštićeni!‘

Francuski predsjednik upozorio je na "odgovornost kosovskih vlasti"
 Stringer/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu na "odgovornost kosovskih vlasti" vezano za pogoršanje situacije na Kosovu, nakon žestokih okršaja u kojima je ozlijeđeno 30 vojnika NATO-ovih snaga.

"Očito je da postoji odgovornost kosovskih vlasti u sadašnjoj situaciji i da se ne poštuje dogovor koji je bio važan, a potpisan je prije samo nekoliko tjedana", rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi, u Slovačkoj.

Situacija je već nekoliko dana veoma napeta na tom području, gdje se krize nastavljaju iz godine u godinu. Mnogi pripadnici srpske zajednice koja je većinska u četirima gradovima na sjeveru, ne priznaju vlast Prištine i odani su Beogradu.

Srbi su bojkotirali lokalne izbore u travnju u tim mjestima, pa su na izborima, na kojima je odaziv bio manji od 3,5 posto, izabrani albanski načelnici općina. Njihovo preuzimanje dužnosti prošlog tjedna potaknulo je nasilje.

"Jasno smo rekli kosovskim vlastima da je raspisivanje izbora bilo pogreška", istaknuo je Macron.

image

Prosvjedi u Zvečanu

Stringer/Afp
image

Prosvjedi u Zvečanu

Stringer/Afp

Francuski predsjednik zamjera kosovskim čelnicima što nisu poštovali dogovor kojim se završio proces pokrenut pod europskim posredovanjem, uz posebno sudjelovanje čeških pregovarača, njemačkog kancelara Olafa Scholza, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i njega osobno.

Kremlj: Rusija podržava kosovske Srbe, njihova prava se moraju poštivati

Rusija podržava Srbe na Kosovu i vjeruje da njihova zakonska prava i interesi moraju biti zaštićeni, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je također rekao da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu.

"Mi bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe... Smatramo da se moraju poštivati sva zakonska prava i interesi kosovskih Srba", rekao je Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare, dodajući da ne smije biti prostora za "provokativne akcije".

NATO je u utorak priopćio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo i staviti još jedan bataljun u stanje visoke pripravnosti dok Srbi nastavljaju prosvjedovati protiv novih gradonačelnika.

NATO već ima oko 4.000 vojnika na Kosovu.

Novi prosvjedi na sjeveru

Novi prosvjedi srpske manjine na Kosovu izbili su u srijedu na sjeveru zemlje, a sudionici skupova u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku pozvali su na povlačenje policije i lokalnih gradonačelnika, javlja agencija dpa.

image

Premijer Kosova Albin Kurti

Michal Cizek/Afp

Situacija je i dalje mirna, javlja portal koha.net, prenosi dpa.

Poljski vojnici čuvali su u srijedu stražu ispred gradske vijećnice u Zvečanu, dok su prosvjednici s druge strane ograde razvili veliku srpsku zastavu uz pljesak i zvižduke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stavio je vojsku u stanje pune borbene pripravnosti i naredio postrojbama da se približe granici.

Rusija ne priznaje neovisnost Kosova i blokirala je nastojanje Kosova da postane članica UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42