‘DAN BIJELIH TRAKA‘

Sramota u Prijedoru: ‘Znate li koliko je tamo pobijeno djece, a gradonačelnik o tome ne želi ni razgovarati!?‘

Hrvatima i Bošnjacima 1992. posredstvom lokalnog radija 31. svibnja upućen je zahtjev da na rukave obvezno stave bijele vrpce

Bijela traka s imenom ubijenog Bošnjaka (arhivska fotografija)

 Amar Mehic/Anadolu Via AFP

Stotine ljudi okupile su se u petak u Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni kako bi obilježili "Dan bijelih traka" i podsjetili na masovne zločine te progone Hrvata i Bošnjaka s tog područja koje su počinile paravojne postrojbe bosanskih Srba.

Potkraj svibnja 1992. godine srpska paravojska napala je hrvatska i bošnjačka naselja u prijedorskoj regiji poput Briševa i Kozarca, a cjelokupnu vlast u općini nasilno je preuzeo krizni stožer pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS).

Hrvatima i Bošnjacima koji su tamo živjeli posredstvom lokalnog radija 31. svibnja upućen je zahtjev da na rukave obvezno stave bijele vrpce, a da na svoje kuće istaknu bijele plahte kao znak predaje, odnosno pokoravanja novoj vlasti.

U napadima srpske paravojske ubijeno je više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka među kojima je bilo i 102 djece, a više od 50 tisuća Hrvata i Bošnjaka protjerano je s tog područja. Njih više od 30 tisuća prije toga bilo je zatočeno u nekom od koncentracijskih logora poput Keraterma i Omarske.

Za posmrtnim ostacima više od 500 žrtava još uvijek se traga.

Istražujući zločine u Prijedoru, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignuo je optužnicu protiv 27 pripadnika civilne i vojne vlasti bosanskih Srba, a Milomir Stakić, ratni načelnik općine, zbog toga je osuđen na 40 godina zatvora.

Udruge koje okupljaju članove obitelji ubijenih i nestalih godinama bezuspješno pokušavaju ishoditi dopuštenje lokalnih vlasti za podizanje spomenika ubijenoj djeci.

"Gradonačelnik Slobodan Javor o tome ne želi ni razgovarati", rekao je u petak Fikret Bačić, predstavnik udruge roditelja ubijene djece. Članovi te udruge i ovoga puta na to su simbolično podsjetili polaganjem bijelih ruža na središnjem gradskom trgu u Prijedoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 13:16