SRPSKI MEDIJI O TESLI

‘Sramota, Hrvati prisvojili najvećeg Srbina ikada! I ekran im se zamračio u sceni punoj jezive simbolike‘

Nakon današnjeg predstavljanja izgleda nacionalne strane za kovanice eura i centa uslijedile su burne reakcije u Srbiji
 Screenshot

Hrvatskoj javnosti danas su, tijekom sjednice Nacionalnog vijeća za euro, predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa.

Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv Nikole Tesle, a to je izazvalo burne reakcije pojedinih medija u Srbiji.

- Jadno! Hrvati upravo stavili Teslu na euro i to sa šahovnicom, istom onom pod kojom su mu minirali spomenik u Gospiću! - stoji u naslovu teksta na portalu tabloida Informer.rs.

- Ovo je još jedan sramotni pokušaj Hrvata da ukradu Nikolu Teslu, kome su za vrijeme rata minirali spomenik u Gospiću, a sada ga stavljaju na svoju kovanicu - dodaje se na kraju teksta u Informeru.

Informer je objavio još jedan tekst o ovoj temi u kojem optužuje Hrvate za plagiranje. - Hrvati nesposobni i svoje novčanice da naprave, pa iskopirali srpske - piše u naslovu.

- Hrvatska definitivno stavlja lik Nikole Tesle na kovanice eura, a sudeći prema dizajnu koji su danas predstavili, nisu odmakli dalje od kopiranja srpskih novčanica sa likom genija iz Smiljana. Naime, predstavljene kovanice eura sa likom Nikole Tesle pokazuju da Hrvati u kreativnosti nisu odmakli dalje od 1994. i tadašnje jugoslavenske novčanice od 5 dinara sa likom genijalnog izumitelja, kao i srpske "petodinarke" iz 2006. godine i sadašnje srpske novčanice od 100 dinara - piše Informer.

Vijest da će lik Nikole Tesle biti jedan od motiva prenosi i Kurir u članku pod naslovom "Hrvatska predstavila kovanicu eura sa likom Nikole Tesle: Podloga će biti šahovnica, a evo što su rekli iz NBS". Novinari tog lista podsjećaju, naime, na reakciju Narodne banke Srbije.

- NBS je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica eurozone u narednom razdoblju, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda - poručili su još u srpnju iz NBS-a.

- Hrvati su odlučili da lik Nikole Tesle definitivno bude na kovanicama eura, a danas je predstavljen i dizajn. Na svim kovanicama hrvatskog eura podloga će biti šahovnica - pišu pak Novosti.rs u članku pod naslovom "Tesla na kovanici sa šahovnicom: Sramota sa novim novčićem nema granicu".

- Odluka Hrvata da stave Teslu na svoju kovanicu ovim postaje još diskutabilnija. Pored toga što je Tesli 1992. godine srušen spomenik u Gospiću, zato što je Tesla bio Srbin, pored ubijanja i satiranja familije Tesla od strane ustaša u Drugom svjetskom ratu, lik Nikole Tesle danas je stavljen čak i uz šahovnicu - zaključuju Novosti.rs u tekstu.

Alo.rs u naslovu ističe kako se "ekran zamračio u sceni punoj jezive simbolike. Hrvati predstavljali euro sa likom Tesle na šahovnici, a onda je nestalo struje…".

- Prilikom predstavljanja hrvatske kovanice sa Teslinim likom, koje je usvojilo Vijeće Unije, došlo je do tehničkih problema. "Više sile" su se umiješale, nestalo je struje. Tehnički problemi na predstavljanju hrvatske kovanice eura bili su jasan znak - piše Alo.rs.

- Na velikom ekranu koji je sastavljen od nekoliko manjih jedan od tih ekrana izgubio je vezu i bio je potpuno crn, dok su se na ostalima prikazivali dizajni. Pažnju je privuklo što je prestao raditi ekran na kojem se trebao prikazati dio kovanice na kojoj je Nikola Tesla - navodi Alo.rs.

Vijest o Tesli na kovanicama 'hrvatskog' eura prenijeli su, među ostalim, i Nova.rs, portal beogradskog Blica, Radio-televizija Srbije, ali i portal 24 sedam koji ima naslov "Skandal: Hrvati stavili Teslu na kovanicu, prisvojili najvećeg Srbina ikada!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:26