HTJELI GA ELIMINIRATI

Spriječen atentat na Zelenskog? Bild: ‘Na tromeđi Ukrajine, Mađarske i Slovačke uhićeno je 25 ruskih sabotera‘

Grupa je trebala izvesti niz sabotaža u dijelu glavnog ukrajinskog grada u kojem su smještene zgrade vlade

Volodimir Zelenski

 Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Dužnosnici ukrajinske kontraobavještajne zajednice tvrde da je spriječen atentat na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javlja Bild.

Ukrajinska novinska agencija Unian izvijestila je da je 25-člana grupa ruskih sabotera koju je predvodio jedan pripadnik tajne službe FSB uhićena u ukrajinskom gradu Užgorodu blizu tromeđe s Mađarskom i Slovačkom.

Osim što je trebala u Kijevu ubiti Zelenskog, grupa je trebala izvesti niz sabotaža u dijelu glavnog ukrajinskog grada u kojem su smještene zgrade vlade. Nakon toga su trebali nastaviti djelovati u drugim dijelovima zemlje.

Navodno su se planirali preobući u ukrajinske vojnike te tako ući u Kijev. Bild piše da nezavisni izvori nisu mogli potvrditi te informacije.

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, ruski su špijuni od početka rata do danas više puta pokušali ući u Kijev i eliminirati predsjednika Zelenskog. U jednom su tjednu navodno spriječena tri pokušaja atentata.

Prema pisanju The Timesa, zadatak ubijanja Zelenskog dodijeljen je ruskim plaćenicima iz grupe Wagner te čečenskim specijalcima. Times piše da su napade onemogućili drugi Rusi. Navodi se da su neki djelatnici Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) protiv rata u Ukrajini te da Ukrajincima šalju informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:11