ZAOKRET U BEOGRADU

Sprema se politički pad Dodika? Navodno je i Vučić spreman pomoći, priča se o sastanku u Washingtonu...

Među kongresnicima koji su bili na sastanku su bili Claudija Teni, Mike Tarner i Nicole Maliotakos

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

 Kristina Maslarevic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio se preko lobista Richarda Grenella pomoći u kreiranju političkog pada srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Kako crnogorske “Vijesti” pišu, Grenell se 1. prosinca sastao u Trump hotelu u Washingtonu s grupom zastupnika u Kongresu iz Republikanske stranke, a na sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u SAD-u Marko Đurić, dugogodišnji bliski suradnik Vučića.

Grenell, koji je bio specijalni izaslanik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Kosovo, je prema saznanjima “Vijesti” na tom sastanku Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresnicima koji su bili na sastanku su bili Claudia Teni, Mike Tarner i Nicole Malliotakis. Ni oni, ni Grenell nisu odgovorili na pitanja u vezi tog susreta.

Grenell je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman pomoći u povlačenju ili uklanjanju Dodika, a kao alternativu je nudio Željku Cvijanović. Zauzvrat, Vučić se nada da bi tako mogao poboljšati okaljani imidž, a naročito uoči izbora u Srbiji koji se očekuju na proljeće.

Grupa američkih kongresmena iz Demokrata je nedavno uputila pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu u kojem je žestoko kritizirala predsjednika Srbije zbog navoda o korupciji i brutalnih pritisaka na medije, a zahtijevali su čak i da se razmotri uvođenje sankcija.

O vezama Grenella i Vučića su već ranije pisali mediji u Srbiji, a prenijeta je i tvrdnja Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose da Srbija papreno plaća Grenellove usluge, što je iz Vlade Srbije demantirano. U medijima su se pojavljivali izvještaji da je Grenell bio na večeri s Vučićem i Anom Brnabić, a isplivala je i fotografija s ministrom financija i bivšim gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim iz noćnog kluba Lafajet u Beogradu.

Bez obzira na to što Demokrati imaju većinu, utjecaj Republikanske stranke je i dalje ogroman, a nadaju se da će 2022. moći osvojiti većinu u oba predstavnička doma, pa izvor “Vijesti” navodi da zbog toga nije neobično što Vučić i dalje “drži” Grenella kao lobista.

Vijesti” saznaju i da se Vučić na Dodika “požalio” i izaslaniku Europske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tijekom posljednjeg susreta u Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:24