MOSKVA UCJENJUJE

Sporazum s Iranom neizvjestan zbog ruskog zahtjeva: Napokon postignut napredak, a sada bi sve moglo pasti u vodu

Zbog novonastalih prijepora o iranskom nuklearnom programu, cijena nafte jučer je skočila iznad 67 dolara

Sergej Lavrov

 Salvatore Di Nolfi/AFP

Francuska je u ponedjeljak upozorila Rusiju da prestane s ucjenama u procesu oživljavanja nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila iz 2015. godine.

Zbog novonastalih prijepora o sporazumu o iranskom nuklearnom programu, cijena je nafte na međunarodnim tržištima skočila je iznad 67 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,25 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,69 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 1,15 dolara i njime se trgovalo po 64,73 dolara.

Podsjetimo, 2015. između Irana i šest sila (SAD, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) postignut je tzv. Joint Comprehensive Plan of Action, međunarodni sporazum kojim se Teheran obvezao na obuzdavanje svoga ambicioznog nuklearnog programa. Zauzvrat je SAD obećao ukidanje sankcija Iranu, što je najvećim dijelom učinjeno 2016. godine, a taj se sporazum smatrao jednim od najvećih uspjeha tijekom dva predsjednička mandata Baracka Obame. No, Donald Trump povukao je SAD iz tog sporazuma 2018. godine i Iranu ponovno uveo sankcije. Zatim se i Iran 2020. godine povukao iz sporazuma.

No, dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću prošle godine ponovno je otvorio put oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom. Njemačka, Francuska i Velika Britanija, s Rusijom i Kinom, mjesecima su posredovale između Irana i SAD-a s ciljem ukidanja američkih ekonomskih sankcija Teheranu, a zauzvrat bi iranski nuklearni program ponovno bio ograničen.

Sve strane uključene u pregovore kažu da je postignut napredak prema obnovi sporazuma, iako i dalje postoje ozbiljni prijepori. Pregovori bi se trebali nastaviti ovaj tjedan u Beču. Nakon što je iranski predsjednik Hasan Rohani priopćio da je SAD spreman ukinuti sankcije koje su pritisnule njihov naftni, bankarski i brodarski sektor, cijene nafte pale su u prošlom tjednu tri posto.

No, u subotu je ruska strana objavila da su zapadne sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu prepreka obnovi iranskog nuklearnog sporazuma, upozorivši i da se pri pregovorima trebaju uzeti u obzir i ruski nacionalni interesi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da njegova zemlja želi pisano američko jamstvo da trgovinska, investicijska i vojno-tehnička suradnja Moskve s Iranom neće biti ometena sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Predstavnik iranskih vlasti je Reutersu rekao da ruski zahtjev "nije konstruktivan" za pregovore o sporazumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:20