RUSKI UVJET

Sporazum o nuklearnom naoružanju istječe u ključnom trenutku, SAD ima prijedlog, Lavrov ne pristaje: ‘Neprihvatljivo!‘

‘Ne odbacujemo tu mogućnost u budućnosti, ali je prije toga tražimo da Zapad napusti politiku potkopavanja ruskih interesa‘

Sergej Lavrov

 Alexander Nemenov/Afp

Rusija je u četvrtak poručila da je nemoguće razgovarati o kontroli nuklearnog naoružanja sa SAD-om bez da se uzme u obzir situacija u Ukrajini, optuživši Washington da želi ostvariti vojnu prevlast.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za medije da je Washington predložio razdvajanje ta dva pitanja i obnovu razgovora o "strateškoj stabilnosti" između dvije zemlje koje posjeduju najveći nuklearni arsenal na svijetu.

Lavrov je, međutim, rekao da je taj prijedlog Rusiji neprihvatljiv zbog potpore Zapada Ukrajini.

S obzirom da sporazum Novi START, koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava, istječe u veljači 2026., izostanak dijaloga se ne može zanemariti. Ako ne dođe do dijeloga, dvije bi zemlje ostale bez sporazuma o kontroli nuklearnog oružja u trenutku kada su napetosti između njih dosegle najveću razinu od Kubanske krize 1962.

"Ne vidimo ni najmanji interes SAD-a ili NATO-a da se ukrajinska kriza riješi i da se posluša što Rusiju zabrinjava", rekao je Lavrov i optužio Zapad da potiče Ukrajinu da dalekometnim oružjem napada duboko u ruski teritorij, uključujući napad na Belgorod u kojem je krajem godine poginulo 25 ljudi.

Prema Lavrovu, SAD teži vojnoj nadmoći nad Rusijom.

Ponovio je da nema nikakve osnove za pregovore o kontroli naoružanja sve dok Zapad vodi "hibridni rat" protiv Rusije.

"Ne odbacujemo tu mogućnost u budućnosti, ali je prije toga tražimo da Zapad napusti politiku potkopavanja ruskih interesa i umjesto toga ih počne uvažavati", poručio je Lavrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:14