‘TO JE BIOLOŠKI RAT‘

Specijalna predstavnica UN-a: ‘Dobili smo izvješća da ruski vojnici siluju ukrajinske muškarce i dječake‘

Forenzičari koji su proveli obdukciju žena pokopanih u masovnim grobnicama također su pronašli dokaze o silovanju

Ukrajinska glavna državna tužiteljica Irina Venediktova u obilasku Buče

 Fadel Senna/AFP

Ruski vojnici u Ukrajini silovali su i muškarce i dječake, ustvrdili su ukrajinski i UN-ovi dužnosnici u utorak. Podsjetimo, već se istražuju deseci slučajeva silovanja žena na područjima koja su bila pod ruskom okupacijom u okolici Kijeva.

- Dobila sam izvješća, koja nisu potvrđena.. o seksualnim zločinima protiv muškaraca i dječaka u Ukrajini, rekla je Pramila Patten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u ratu, na konferenciji za novinare u Kijevu.

Patten je dodala da silovanom muškarcu može biti osobito teško prijaviti zločin, prenosi Guardian.

- Ženama i djevojčicama može biti teško prijaviti silovanje zbog stigme kao jedan od razloga, ali često je još teže to učiniti muškarcima i dječacima... Moramo garantirati siguran prostor za sve žrtve da prijave slučajeve seksualnog nasilja, rekla je.

Upozorila je da deseci slučajeva seksualnog nasilja koji su pod istragom predstavljaju tek 'vrh ledenog brijega', te je pozvala preživjele da istupe i prijave zločin, a od međunarodne zajednice je apelirala da pronađu počinitelje i privedu ih sudu.

- Ako se danas prikupi dokumentacija, sutra će biti na sudu, rekla je.

Ukrajinska glavna državna tužiteljica Irina Venediktova rekla je u utorak da je njezin ured prikupio izvješća o navodnom seksualnom nasilju ruskih snaga protiv muškaraca i žena svih dobi, od djece do starije populacije.

Venediktova je ustvrdila da je silovanje za Moskvu 'namjerna strategija'.

- Oni naravno žele zastrašiti pripadnike civilnog društva.. spremni su učiniti sve da prisile Ukrajinu na kapitulaciju.

U Ukrajini je bilo nekoliko javnih svjedočanstava seksualnog nasilja u Ukrajini.

Neke žrtve su napustile zemlju, a druge, koje su ostale, boje se iznijeti svoje mučno iskustvo, rekla je Venediktova.

Pojasnila je da ekipe tužitelja i istražitelja prikupljaju dokaze o raširenom seksualnom nasilju otkako su se ruske snage povukle prije nešto više od mjesec dana iz prigradskih naselja u blizini Kijeva.

Grupna silovanja, napadi pod prijetnjom oružjem i silovanja počinjena pred djecom najteža su svjedočanstva koja su prikupili od žrtava i njihovih obitelji.

Ljudmila Denisova, pravobraniteljica za ljudska prava u Ukrajini, službeno je dokumentirala slučajeve 25 žena koje su ruski vojnici držali u podrumu i sustavno silovali u Buči.

image

Ukrajinska glavna državna tužiteljica Irina Venediktova u obilasku Buče

Fadel Senna/AFP

Forenzičari koji su proveli obdukciju žena pokopanih u masovnim grobnicama također su pronašli dokaze da su neke silovane prije nego što su ih ubile ruske snage.

Izaslanica UN-a Patten rekla je da je došla u Kijev zbog nezapamćenih indikacija o raširenom, sustavno seksualnom nasilju i riziku od trgovine ljudima koji prijeti Ukrajinkama ako pokušaju pobjeći.

- Nisam mogla ostati u svom uredu u New Yorku u svjetlu strašnih zbivanja i mučnih izvješća o seksualnom nasilju. Došla sam jer ne smijemo štedjeti napore kako bismo osigurali nultu toleranciju i dosljedne kazne za počinjene zločine, rekla je Patten.

Iako su borbe u gradovima koji gravitiraju prijestolnici okončane, ruski vojnici još uvijek drže dio teritorija na jugu i istoku zemlje. Uslijed sve veće zabrinutosti zbog silovanja u tim područjima, aktivisti pokušavaju čim prije uvesti hitnu kontracepciju u ukrajinske bolnice.

Patten je upozorila da je svijet predugo dopuštao da se seksualno nasilje koristi kao jeftino, tiho i učinkovito oružje protiv zajednica.

- Jeftino je, ne košta ništa. Vrlo učinkovito - jer ne utječe samo na žrtvu, nego na cijele obitelji, zajednicu. To je biološki rat, to je psihološki rat.

Rekla je da će UN surađivati s ukrajinskim vlastima na pružanju potpore preživjelima, ali također na istrazi zločina kako bi slučajevi bili spremni za suđenje.

Ukrajinski istražitelji već su identificirali ruske vojnike za koje tvrde da su odgovorni za ratne zločine, uključujući seksualno nasilje, a za jednim muškarcem izdana je tjeralica.

Provedena je istraga uz međunarodnu pomoć, na terenu su francuski i nizozemski forenzički stručnjaci. Britanija je također obećala da će poslati istražitelje koji će pomoći u prikupljanju dokaza o ratnim zločinima, uključuju seksualno nasilje.

Ostaje, međutim, pitanje hoće li vojnicima, koji su se već povukli, uopće biti suđeno, jer su pod zaštitom ruskih vlasti koja je naredila invaziju i poriče počinjenje ratnih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:01