STUDIJA YALEA I COLUMBIJE

SPAS NA YOUTUBEU Sa samo 20 minuta meditacije možete se boriti protiv anksioznosti i stresa

 AFP

Već i kratka meditacija pomaže ljudima nositi se s fizičkom boli i negativnim emocijama, pokazuje istraživanje koje su proveli istraživači s američkih sveučilišta Yale, Columbia i Dartmouth.

Istraživači su ispitivali utjecaj mindfulnessa, popularne tehnike meditacije. Vježbe utječu na vas ne samo psihički, nego i fizički: iako su ispitanicima podlaktice izložili visokoj temperaturi, mozak im je reagirao kao da je temperatura normalna.

Mindfulness različitim tehnikama potiče svjesnost i prihvaćanje situacije bez prosuđivanja, što se pokazalo korisnim u liječenju stanja poput anksioznosti i depresije. Hale Kober, profesorica psihijatrije i psihologije s Yalea, htjela je ispitati hoće li koristi od 20-minutnog mindfulnessa imati i ljudi koji nisu prošli formalni trening meditacije i mindfulnessa.

Sudionici studije sudjelovali su u dva eksperimenta i istovremeno su bili podvrgnuti skeniranju mozga - jednom je radi snimanja reakcije fizička bol izazvana primjenom velike vrućine na podlakticu, a drugi put na negativnim slikama koje su im predstavljene. U oba slučaja istraživači su otkrili značajne razlike u reakcijama ispitanika koji su prije toga prakticirali mindfulness.

Sudionici su osjetili manje boli i negativnih emocija kad su koristili tehnike meditacije, a istovremeno im je mozak pokazao značajno smanjenje aktivnosti povezane s boli i negativnim emocijama. Te neurološke promjene nisu se dogodile u čeonom dijelu mozga koji regulira svjesno ili racionalno donošenje odluka, pa tako nisu rezultat svjesne volje, napominju autori. Dovoljno je bilo 20 minuta meditacije mindfulnessa, kakvo možete lako pronaći na YouTubeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:30