‘TRAJNO RJEŠENJE‘

Španjolska nakon primirja poziva na priznanje Palestine: ‘To bi donijelo stabilnost u regiji‘

Palestinsku neovisnost dosad je priznalo osam članica EU-a: Švedska, Bugarska, Cipar, Slovačka, Mađarska, Malta, Poljska i Rumunjska
Pedro Sánchez
 Manu Fernandez/POOL/AFP

Španjolska je u petak nakon dogovorenog primirja u Pojasu Gaze pozvala svijet na priznanje Palestine u sklopu UN-ove inicijative o uspostavi dviju država, no nije navela kad bi to sama mogla učiniti.

UN je kao trajno rješenje bliskoistočnog sukoba inicirao tzv. rješenje dviju država, Izraela i Palestine u granicama iz 1967., no Izrael to odbija i nastavlja gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

"U trenutku kad se navršava 30 godina od konferencije u Madridu kojom je počeo mirovni proces na Bliskom istoku, ova nova epizoda nasilja ponovno je pokazala da jedino političko rješenje temeljeno na dvjema državama, Izraelu i Palestini, može doprinijeti završetku cikličkog nasilja i gubitku ljudskih života", priopćilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Rješenje o dvije države koje bi živjele jedna uz drugu u miru i sigurnosti donijelo bi stabilnost u regiji", dodali su.

Španjolski premijer Pedro Sánchez je 2015., kad nije bio na toj dužnosti, najavio da će priznati Palestinu kad dođe na vlast. No otkad je postao premijer u ljeto 2019., to još nije učinio.

Lijevi Unidas Podemos, manjinski partner u Sánchezovoj socijalističkoj vladi, inzistira na priznanju Palestine.

Palestinsku neovisnost dosad je priznalo osam članica EU-a: Švedska, Bugarska, Cipar, Slovačka, Mađarska, Malta, Poljska i Rumunjska.

U petak je uz posredovanje Egipta dogovoreno primirje u Pojasu Gaze, nakon najžešćih sukoba u posljednjih nekoliko desetljeća.

Zdravstveni dužnosnici u Gazi rekli su da su u izraelskim zračnim udarima ubijena 232 Palestinca, uključujući 65 djece, a više od 1900 ljudi je ranjeno.

Izraelske vlasti su izvijestile o 12 poginulih i stotinama ozlijeđenih u Izraelu u raketnim napadima palestinskih militanata koji su izazvali veliku paniku u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 14:51