PRIZNAO PORAZ

Šokantno priznanje šefa ukrajinske vojske, pao je ključan grad: ‘U opasnosti je i drugi!‘

Ukrajinski vojnici povukli su se iz razorenog strateški važnog grada, a Rusi bi se mogli uskoro pohvaliti novim osvajanjima

Razoreni ukrajinski grad Marinka

 /Twitter

Dan nakon što je Rusija rekla da je preuzela kontrolu nad Marinkom, gradićem u Doneckoj oblasti na istoku Ukrajine, čelnik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužni je u utorak priznao da su se njegovi vojnici uglavnom povukli.

Zalužni je novinarima u Kijevu u utorak rekao da su pripremljene nove crte obrane pred gradom, koji je uglavnom uništen i napušten, no ima stratešku važnost.

Marinka je nešto manje od 30 kilometara jugozapadno od grada Donecka, koji je pod ruskom upravom.

Zalužni je također kazao da bi ruske snage mogle uspjeti u osvajanju Avdiivke, sjeverno od Donecka, u "dva do tri mjeseca". Obrana će postojati dokle god bude moguća, dodao je.

Naglasio je kako su životi vojnika važniji od kopna jer bitka postaje sve krvavija.

"Situacija je potpuno ista kao što je bila u Bahmutu", rekao je na briefingu za novinare. "Uništavaju se ulice, naselja i naši borci, a nakon toga imamo to što imamo", dodao je, kako piše Kyiv Independent.

Pad grada bio bi prvi veliki vojni uspjeh za Rusiju otkako je zauzela Bahmut u svibnju nakon mjeseci intenzivnih borbi.

Zalužni je rekao da je jedini način da se Rusija zaustavi nanošenjem više žrtava, iako Kremlj ne obraća mnogo pažnje na ozlijeđene i poginule ruske vojnike.

image

Valerij Zalužni na konferenciji za novinare

Genya Savilov/Afp

"Tamo su gomile tijela, a nitko ih ni ne pokušava odnijeti. Svakim danom ih se tamo pojavljuje sve više i više. Nažalost, takav je odnos Rusije prema vlastitom narodu", rekao je.

Ukrajina se brani od ruske invazije od 24. veljače 2022. kada su ruske snage zauzele ukrajinski teritorij na više fronta.

Moskva je od tada anektirala četiri pokrajine na istoku i jugu Ukrajine, čime je prekršila međunarodno pravo. Borbe se i dalje uglavnom odvijaju na istoku i jugu.

Ukrajinske snage su ranije ove godine započele protuofenzivu, no bez većeg uspjeha. Kijev se obvezao pod svoju kontrolu vratiti svu zemlju koju je Rusija okupirala, uključujući poluotok Krim, koji je Kremlj anektirao 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:04