ŽRTVE RATA

Šokantne brojke britanskih špijuna: ‘Ako nastave ovim tempom, evo koliko će Rusa biti ubijeno do 2025. godine...‘

Rusiji će vjerojatno trebati pet do 10 godina da obnovi jako dobro uvježbane i iskusne vojne postrojbe, smatraju britanski obavještajci

Prizori rata u Ukrajini

 Muhammed Enes Yildirim/Afp/Profimedia/Muhammed Enes Yildirim/afp/profimedia

Rusija će imati više od pola milijuna ubijenih ili ozlijeđenih vojnika u Ukrajini do 2025. ako se situacija bude odvijala sadašnjim tempom, procijenila je Velika Britanija.

Prosječan broj poginulih i ranjenih porastao je za gotovo 300 na dan tijekom 2023. u odnosu prema 2022., po podacima britanske vojno-obavještajne službe objavljenima u subotu.

Po novim podacima, to povećanje "gotovo sigurno" održava degradaciju ruskih snaga i njihovu tranziciju na "manje kvalitetnu, više brojnu masovnu vojsku od djelomične mobilizacije rezervista u rujnu 2022."

Rusiji će vjerojatno trebati pet do 10 godina da obnovi jako dobro uvježbane i iskusne vojne postrojbe, smatraju britanski obavještajci.

Britanski ministar obrane Grant Shapps usporedio je te podatke s devetogodišnjim sovjetsko-afganistanskim ratom u kojem je Rusija imala 70.000 žrtava.

U "besmislenom ratu" ruskog predsjednika Vladimira Putina, "ako broj žrtava nastavi rasti sadašnjim tempom cijele iduće godine, do 2025. Rusija će imati više od pola milijuna poginulih i ozlijeđenih vojnika u tri godine rata", napisao je ministar na X-u, bivšem Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:46