PALE TEŠKE RIJEČI

Šok u Bruxellesu! Orban blokirao paket pomoći od 18 mlrd. eura Ukrajini, Njemačka užasnuta: ‘Oni ovdje igraju poker!‘

Stvar će vjerojatno doći do vrhunca na sastanku europskih ministara financija 6. prosinca.

Viktor Orban

 Luka Dakskobler/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Luka Dakskobler/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock oštro je u četvrtak kritizirala Mađarsku zbog blokiranja 18 milijardi eura financijske pomoći EU Ukrajini, rekavši da Budimpešta ne bi trebala "igrati poker" u ovoj situaciji.

Četiri dužnosnika i diplomata EU rekli su za POLITICO da blokadu pomoći Ukrajini od strane Budimpešte vide kao taktiku ucjenjivanja za oslobađanje više od 13 milijardi eura EU fondova za Mađarsku - što bi moglo biti obustavljeno sljedeći mjesec zbog dugogdišnjeg demokratskog nazadovanja Orbanove vlade.

Podsjećamo, Europska komisija je u srijedu predložila paket potpore od 18 milijardi eura kako bi pomogla Ukrajini da održi svoje gospodarstvo i javne usluge tijekom iduće godine i obnovi kritičnu infrastrukturu uništenu ruskim projektilima.

Mađarska blokada ovog paketa izazvala je lavinu frustracija u Beuxellesu. Teške riječi njemačke ministrice vanjskih poslova tek su posljednje u nizu: "Naša humanitarna potpora Ukrajini nije jedna od onih uobičajenih europskih stvari gdje ljudi pregovaraju naprijed-natrag o financijama", rekla je.

"U situaciji smo da spašavamo živote upravo uz financijsku potporu iz Europe", rekla je Baerbock, koja je u Berlinu razgovarala na tiskovnoj konferenciji sa svojim švedskim kolegom Tobiasom Billströmom.

"Vidimo da je najmanje 30 posto, ako ne i 40 posto, civilne infrastrukture [u Ukrajini] uništeno", dodala je, tvrdeći da paket pomoći EU mora biti brzo odobren jer je "zima pred vratima".

U utorak je mađarski ministar financija Mihály Varga pokušao opravdati protivljenje Mađarske paketu pomoći EU-a: "Mađarska je spremna podržati Ukrajinu, ali ne želimo pridonijeti bilo kakvom novom zajmu koji bi EU preuzela na sebe."

Mađarska je pod sve većim financijskim pritiskom jer EU prijeti obustavom oko 7,5 milijardi eura iz EU fondova u okviru mehanizma koji povezuje proračunske isplate sa standardima vladavine prava, dok je dodatnih 5,8 milijardi eura u sredstvima za oporavak od pandemije također na liniji. Bruxelles zahtijeva antikorupcijske i pravosudne reforme kako bi se novac oslobodio.

Očekuje se da će njemački parlament u četvrtak navečer usvojiti rezoluciju kojom bi se novac pustio samo ako Budimpešta dokaže da je ozbiljna u svojim reformama.

Stvar će vjerojatno doći do vrhunca na sastanku europskih ministara financija 6. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:37