RAZOTKRILI IH MAILOVI

‘Šojguov zamjenik ima Rolls Royce, odmara na Azurnoj obali, a žena je na samo jedan rođendan spiskala 178.000 €!‘

Suradnici Alekseja Navaljnog objavili su istragu o nevjerojatno luksuznom životnom stilu zamjenika ruskog ministra obrane

Timur Ivanov (lijevo) i Segej Šojgu (u sredini)

 Vadim Savitskii/Sputnik/Profimedia/Vadim Savitskii/sputnik/profimedia

Suradnici oporbenog ruskog političara Alekseja Navaljnog objavili su istragu o životnom stilu zamjenika ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, Timura Ivanova, i njegove obitelji. Istraga se temelji na podacima iz mailova dužnosnikove supruge Svetlane Ivanove u kojim su pronađeni računi, planovi kuća, dokumenti za jahte i vile, računi za antikvitete i nakit, detalji zabava i tisuće fotografija. Navaljnijev tim tvrdi da je pročešljao osam tisuća poruka poslanih tijekom čak dvanaest godina, prenosi Medusa.

image

Aleksej Navaljni

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Svetlana Zaharova udala se za Timura Ivanova 2009. godine, a prije toga bila je supruga poduzetnika Mihajla Manioviča. Od 2010. Ivanovi su svakog kolovoza odlazili na Azurnu obalu i unajmljivali skupe vile i jahte. Suradnici Alekseja Navaljnog pomno su istražili razdoblje od 2013. do 2018. proučavajući Svetlanine poruke te ustanovili da je obitelj potrošila najmanje 850 tisuća eura na unajmljivanje vila u Saint Tropezu, a za jahte su potrošili još dodatnih 250 tisuća eura.

Osim tih troškova, Ivanovi su 2011. kupili Rolls Royce Corniche iz 2001. godine i registrirali ga na tvrtku u Luksemburgu. Sam automobil koštao je 120 tisuća, a restauracija još 75 tisuća eura.

- Prema tečaju iz 2011., 120 tisuća eura iznosilo je oko pet milijuna rubalja. Timur Ivanov za istu je godinu priložio sudu potvrdu o svojim primanjima koja su iznosila 112 tisuća mjesečno, odnosno 1,3 milijuna godišnje, a kupio je automobil u vrijednosti od pet milijuna, naveli su u istrazi.

image

Timur Ivanov

Sergei Bobylev/Tass/Profimedia/Sergei Bobylev/tass/profimedia

Njegova supruga je pak kupovala skupu odjeću i dodatke, među kojima i Dolce & Gabbana haljine u vrijednosti od 52 do 94 tisuće eura, prsten koji je koštao 98 tisuća eura, ali i antikvitete od kojih se posebno izdvaja set staklenih ptica za sedam tisuća eura. Svoj rođendan 2018. godine proslavila je u Istanbulu što je obitelj koštalo 178 tisuća eura.

Ivanov je na svoj rođendan pozvao pjevača Grigorija Lepsa i glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrija Peskova. Iste godine Ivanovi, Peskov i njegova supruga Tatjana Navka zajedno su otišli na odmor na Altaj, a na putovanju im je pjevao Leps.

U 2020. godini Ivanova je, prema rezultatima istrage, potrošila više od 109 milijuna rubalja (1,5 milijuna eura), od čega je 90 milijuna otišlo na otkup polovice stana od bivšeg supruga. Stan se nalazi u centru Moskve, nedaleko od adrese na kojoj su unajmili stan. Osim ta dva stana, prema istraživanju, imaju vilu na Rubljovki i plemićko imanje iz 19. stoljeća na Prečistenki. Trošak svake od ovih nekretnina je oko 600 milijuna rubalja (oko 8 milijuna eura).

image

Timur Ivanov

Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/sputnik/profimedia

Vila je registrirana na Rusku Federaciju, a imanje na tvrtku Timurovog vozača. Na njemu su bili Rolls Royce Ghost od 17 milijuna rubalja i Gelendvagen za 20 milijuna. Račune za nakit i popravke više su puta platili drugi ljudi ili tvrtke, među kojima su i tvrtke povezane s Olimpsitistrojem, velikim izvođačem ruskog ministarstva obrane koji gradi stambene zgrade u osvojenom i uništenom ukrajinskom Mariupolju. Jedna od tih tvrtki posjeduje seosku kuću od gotovo tri tisuće kvadrata u regiji Tver na obali Volge, a Ivanova je od arhitekta primila tehničke nacrte kuće.

Supruga zamjenika ministra obrane na Instagramu objavljuje poruke o svojoj ljubavi prema domovini i citira svećenike ruske pravoslavne crkve, no u prošlosti je imala izraelsku putovnicu. S bivšim suprugom vlasnica je stana u Tel Avivu koji nije prijavila u svojim primanjima iako je to dužna napraviti kao supruga dužnosnika. Suradnici Navaljnog doznali su da nitko od njene odrasle djece ne živi u Rusiji.

U ožujku 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu, Ivanova je otputovala u Francusku gdje joj živi kći, a zatim i u Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem joj sin studira. Posjetila je pariškog zlatara Joela Arthura Rosenthala, a onda u Pradi kupila odjeću za osam tisuća eura. Na ljeto su Ivanovi podnijeli zahtjev za razvod, iako nema dokaza da su stvarno prekinuli.

U listopadu je Timur Ivanov uvršten na popis sankcija Europske unije, dok njegovu suprugu nisu zadesile sankcije pa je početkom prosinca još jednom posjetila kćer u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:56